Guvernul spaniol i-a cerut Cataloniei să dezbată subiectul independenței în Parlamentul Spaniei

by Genko Genko

Guvernul Spaniei l-a invitat pe șeful executivului Cataloniei, Carles Puigdemont, să prezinte propunerea privind referendumul de independență regională în fața Parlamentului spaniol, întrucât problema afectează toată Spania și necesită schimbarea Constituției țării, notează The Associated Press.

Vicepremierul Spaniei, Soraya Saenz de Santamaria, a făcut anunțul ca răspuns la plângerile lui Puigdemont potrivit cărora Spania refuză să discute cererile Guvernului său regional.

Guvernul de la Madrid a precizat că nu poate permite un referendum pentru secesiune, întrucât este neconstituțional. Relațiile dintre executivul central și cel al regiunii Catalonia s-au înrăutățit în ultima perioadă.

Carles Puidgemont urmează să discute despre această problemă luni, în cadrul unei conferințe private la primăria din Madrid, locul unde au fost declanșate proteste ample privind independența regiunii din extremitatea de nord-est a Peninsulei Iberice.

Regiunea autonomă Catalonia, a cărei capitală este Barcelona, contribuie cu o cincime din Produsul intern brut (PIB) la economia Spaniei.

Carles Puigdemont s-a angajat să conducă regiunea Catalonia spre independență până în 2017 cel târziu, așa cum și-au exprimat dorința 47,8% dintre catalani în alegerile parlamentare regionale din 2016.

În luna aprilie, Curtea Constituțională din Spania a blocat planurile Guvernului regiunii Catalonia de a finanța un referendum pentru independență în septembrie.

CITIȚI ȘI...