Guvernul se laudă cu tot felul de realizări însă tace despre refuzul de a susține alegerea deputaților în două tururi, în circumscripții

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Ajutorul pentru perioada rece a anului va fi majorat de la 1 noiembrie curent”; „Salariile angajaților din administrația publică locală vor crește cu până la 50%”; „Statul sporește sprijinul financiar pentru familiile și persoanele defavorizate”; „Executivul a aprobat o serie de acțiuni pentru pregătirea instituțiilor de învățământ pentru anul de studii 2018-2019”; iar „Organizarea alimentației în școli și grădinițe va fi îmbunătățită”. Acestea sunt doar câteva dintre titlurile comunicatelor de presă date publicității ca urmare a ședinței de astăzi a Guvernului. De altă parte, Executivul a respins solicitarea unui grup de deputați privind organizarea alegerilor parlamentare pe circumscripții uninominale în două tururi, fapt despre care nu s-a dat încă vreun comunicat oficial.

La fel, proiectul prevedea oferirea posibilității cetățenilor țării să-și înainteze candidatura la funcția de deputat în Parlament în calitate de candidat independent pe circumscripția națională.

În s-a argumentarea sa, ministrul Justiției, Victoria Iftodi, fostă membră a Curții Constituționale, a făcut trimitere la Constituția țării care stabilește că sistemul electoral se reglementează prin lege organică, iar prin Hotărârea din 27 mai 1998, Curtea Constituțională a stabilit că: „Parlamentul este unicul organ în măsură să adopte orice tip de scrutin sau modalitate de atribuire a mandatelor de deputat. Astfel, rămâne la discreția organului legislativ să decidă care sistem electoral să fie aplicat: majoritar, proporțional sau mixt”.

La fel, potrivit CC, opțiunea pentru o variantă sau alta și consfințirea ei în legea electorală depind de situația social-politică din țară, de nivelul de dezvoltare a sistemului politic din societate, de problemele pe care și le propune pentru soluționare. De asemenea, în jurisprudența sa, Curtea Constituțională a menționat că opțiunea pentru unul sau două tururi de scrutin constituie o chestiune de oportunitate politică, aflată la discreția organului legislativ, ținând cont de standardele democratice și de reflectarea cât mai fidelă a opțiunii alegătorului.

Mai mult ca atât, Victoria Iftodi a menționat că la inițierea proiectului de lege, nu s-a ținut cont de recomandările Comisiei de la Veneția, potrivit cărora proiectele de lege pentru modificarea legislației ce reglementează sistemul electoral urmează a fi înaintate în Parlament pentru examinare cu cel puțin un an înainte de desfășurarea scrutinului. Asta în condițiile în care, acum un an, Comisia de la Veneția a recomandat autorităților să nu modifice defel sistemul electoral proporțional în cel mixt.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...