Guvernul României a transmis Republicii Moldova prima tranşă din împrumutul de 150 de milioane de euro

by Genko Genko

Guvernul României a oferit astăzi prima tranșă, în valoare de 60 de milioane de euro, din asistența financiară rambursabilă pentru Republica Moldova de 150 de milioane de euro.

Deblocarea acestei prime tranșe a fost aprobată de Guvernul de la București în ședința din 3 august curent, ca urmare a constatării rezultatelor în realizarea măsurilor asumate în acest scop de Republica Moldova.

În context, prim-ministrul român Dacian Cioloș va avea mâine, 25 august, prima vizită oficială în Republica Moldova de la preluarea mandatului de premier.

În cadrul acestei vizite, șeful Executivului român va avea întrevederi cu omologul din Republica Moldova, Pavel Filip, cu președintele Nicolae Timofti și cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu. Pe lângă întrevederea în plenul celor două delegații, pe agenda vizitei sunt incluse întâlniri bilaterale ale miniștrilor români cu omologi și cu alți oficiali din Republica Moldova.

„România este și va rămâne un susținător neobosit al perspectivei europene a Republicii Moldova. Măsurile adoptate la Chișinău în ultimele luni, economice și instituționale, sunt un răspuns firesc la așteptările cetățenilor, elemente necesare stabilității și consolidării încrederii în instituțiile statului. Un rol cât mai activ al societății civile ca partener implicat în promovarea măsurilor de reformă și în monitorizarea implementării acestora este o garanție a continuării și consolidării dezvoltării democratice”, consideră șeful executivului român.

Vizita la Chișinău a delegației române condusă de premierul Dacian Cioloș are loc în contextul eliberării primei tranșe, în valoare de 60 de milioane de euro, din asistența financiară rambursabilă pentru Republica Moldova, astăzi, 24 august.

CITIȚI ȘI...