Guvernul pakistanez și-a predat atribuțiile unui executiv interimar

Guvernul pakistanez și-a predat atribuțiile unui executiv interimar

Guvernul pakistanez și-a predat atribuțiile unui executiv interimar de joi, la miezul nopții (19.00 GMT), oră de la care Adunarea națională s-a dizolvat automat, cu mai puțin de două luni înainte de alegerile legislative de la 25 iulie, relatează AFP.

„Încheierea acestui mandat este o poveste de succes pentru democraţie în Pakistan”, a postat după-amiază pe contul său de Facebook Liga musulmană din Pakistan (PML-N), partidul aflat până acum la putere.

Este pentru prima dată în istoria Pakistanului, marcată de numeroase lovituri de stat militare, când două guverne civile succesive încheie o legislatură completă.

Cel puţin 15 şefi de guvern şi-au încheiat mandatul înainte de termen în cei 70 de ani de istorie a ţării, adesea din ordinul puternicei armate pakistaneze.

Deşi existau unele zvonuri privind amânarea alegerilor programate pentru 25 iulie, scenariul a fost infirmat de mai mulţi înalţi reprezentanţi contactaţi de AFP.

„Guvernul interimar se va asigura că alegeri parlamentare libere şi corecte vor avea loc la 25 iulie”, a declarat unul dintre aceştia, care activează în cadrul Adunării naţionale.

Un cadru guvernamental a confirmat şi el această dată. Executivul interimar, în fruntea căruia a fost numit luni Nasir ul Mulk, un fost şef al Curţii supreme reputat pentru integritatea sa, este în prezent în plin proces de alegere a miniştrilor.

Prima tranziţie democratică a avut loc în ţară în 2013, când Partidul Popular din Pakistan (PPP) a fost învins de formaţiunea PML-N a fostului premier Nawaz Sharif, destituit anul trecut pentru corupţie. Apropiaţii săi neagă că ar fi comis vreo infracţiune şi sugerează că Nawaz Sharif este victima unei conspiraţii a armatei, al cărui duşman jurat este.

În pofida şi a altor lovituri dure, printre care destituirea la sfârşitul lui aprilie a ministrului de externe Khawaja Asif pentru încălcarea regulilor electorale, PML-N, care a câştigat recent o serie de alegeri parţiale, rămâne unul dintre favoriţii scrutinului.

Formaţiunea va avea ca principală adversară Tehreek-e-Insaf – sau PTI, care înseamnă „Mişcarea pentru justiţie în Pakistan” – condusă de fostul campion de cricket Imran Khan.

În contextul în care PML-N este creditată cu un rezultat onorabil, care are la bază scăderea gradului de insecuritate şi construcţia de numeroase infrastructuri, PTI afirmă că doreşte să scape ţara de corupţia generalizată. De asemenea, formaţiunea promite să investească în educaţie şi sănătate.

0