Guvernarea nu se oprește! Începe crearea Comisiei care va forma circumscripțiile uninominale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După ce sistemul electoral a fost modificat din cel proporțional în mixt, acum deputații vor să clarifice și constituirea circumscripțiilor. Astfel, Ministerul Justiției lansează consultări publice a proiectului de regulament al Comisiei Naționale pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente. Proiectul stipulează câți oameni vor fi în comisie și cine vor fi aceștia, dar și cum acest grup va contura granițele unei circumscripții din țară și de peste hotare.

Potrivit documentului, Componența Comisiei este aprobată de către Guvern cu cel puțin 14 luni până la data expirării mandatului Parlamentului și din care fac parte obligatoriu reprezentanți ai:

a) Comisiei Electorale Centrale, 2 reprezentanți;

b) Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului Republicii Moldova, 1 reprezentant;

c) Preşedinţiei Republicii Moldova, 1 reprezentant;

d) fracţiunilor şi grupurilor parlamentare, câte un reprezentant;

e) partidelor politice extraparlamentare care la ultimele alegeri parlamentare au obţinut peste 2% din voturile valabil exprimate, câte un reprezentant;

f) partidului politic care a desemnat un candidat care la ultimele alegeri prezidențiale a participat la al doilea tur de scrutin, dacă nu întrunește condițiile de la litera d) sau e), 1 reprezentant;

g) Adunării Populare a Găgăuziei, 1 reprezentant;

h) asociaţiilor minorităţilor naţionale care constituie mai mult de 1% din numărul populației Republicii Moldova, altele decât a celor reprezentate la litera g), câte 1 reprezentant;

i) autorităţilor publice locale, 2 reprezentanți;

j) Biroului pentru Relaţii cu Diaspora, 1 reprezentant;

k) mediului academic și pedagogic din domeniu dreptului, geografiei şi sociologiei, 3 reprezentanți;

l) reprezentanți ai societății civile, din rândurile membrilor grupului de lucru justiției și drepturile omului a Consiliului Național pentru Participare, 1 reprezentant.

În componența Comisiei por fi incluşi, cu drept de vot consultativ, reprezentanți ai Biroului de Reintegrare, Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, membrul Comisia de la Veneția desemnat de Republica Moldova și alte persoane participarea cărora este considerată relevantă și binevenită în vederea asigurării profesionalismului și obiectivității activității acesteia.

Rolul și sarcina principală a Comisiei este elaborarea, deciderea în privința constituirii a 51 de circumscripții uninominale în scopul petrecerii alegerilor parlamentare, cu prezentarea pentru aprobare Guvernului.

Circumscripţiile electorale de pe teritoriul Republicii Moldova aflat sub jurisdicţia autorităţilor constituţionale vor avea la bază un număr relativ egal de alegători aprobat de Comisie şi care va cuprinde între 55.000 şi 60.000 de alegători cu drept de vot.

La stabilirea hotarelor circumscripțiilor electorale uninominale în afara Republicii Moldova, Comisia va ţine cont de zonele geografice relevante precum: ţările membre ale Uniunii Europene, Norvegia, Islanda, Elveţia, Liechtenstein, San Marino, ţările din Europa de Sud-Est care nu sunt membre ale Uniunii Europene, Turcia, Israel; ţările membre ale Comunităţii Statelor Independente, Ucraina, Georgia, Asia, Orientul Mijlociu; America de Nord, America de Sud, Africa, Australia, Noua Zeelandă, fără a intersecta pe interior hotarele statelor.

La constituirea circumscripţiilor uninominale pentru localităţile din stânga Nistrului, Comisia va ţine cont de hotarele administrative ale unităţilor administrativ-teritoriale de pe malurile drept şi stîng ale Nistrului, conform Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova.

Persoanele interesate de proiect sunt îndemnate să comunice opinii și sugestii până pe 22 august curent, ora 10:00, expediindu-le pe adresa: [email protected].

Proiectul integral poate fi citit AICI.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...