Gustoase şi sănătoase: beneficiile necunoscute ale cireşelor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Puţin timp a mai rămas până vom putea merge acasă, sau la bunei în grădină, unde vom putea să ne bucurăm de primele fructe care se coc primăvara: cireşele. Unii mai puţin norocoşi se vor mulţumi cu cele din pieţe sau supermarketuri. Însă puţini sunt cei care ştiu, că pe lângă faptul că sunt foarte gustoase, cireşele mai sunt şi benefice pentru sănătate.

Cireșul (Prunus avium), este un pom fructifer care face parte din genul taxonomic Prunus familia Rosaceae. Termenul avium provine din cuvântul latin avis – pasăre, denumire care se datorează faptului că cireșele sunt hrana preferată a păsărilor.

Cireșul în forma sălbatică este răspândit în regiunile submeridionale și temperate din Europa, Turcia, Caucaz, Transcaucazia până în nordul Iranului. Limita de nord în Europa fiind paralela de nord de 54°, spre est linia care unește localitățile Minsk, Kursk, Voronej și Rostov, spre sud Asia Centrală de sud. Prin cultivare de către om apare acum în Africa de Nord, regiunea de est din America de Nord și Asia de Sud.

Fructele de cireş sau cireşele sunt de mai multe feluri, culori, mărimi, arome şi gust, în dependenţă de soi şi de regiunea de pe glob unde cresc. În general sunt răspândite cele de culoare roşu închis, dar pot fi întâlnite şi cireşele albe (culoare galben deschis). După gust şi compoziţie sunt cireşe sălbatice, care au un gust amar şi sunt mărunte, cireşe dulci şi moi de mărime mijlocie, sau cele cu o compoziţie mai tare şi de obicei cu fructul mare.

Cireşele proaspete, consumate pe stomacul gol (25 de cireşe pe zi şi apă), pe lângă beneficiile de purificare şi detoxifiere, sunt foarte bune pentru constipație şi stres, datorită echilibrului între acizi și săruri minerale: acid malic, de exemplu, ajută la digestia zaharurilor și o funcţionare bună ficatului.

De asemenea, sunt şi un excelent tonic şi laxativ, au un rol important anticarii, datorită unor elemente prezente în fructul cărnos, fiind bogate şi în fibre solubile, care, ajunse în stomac absorb apa precum un burete, relaxând astfel peretele gastric. Cireşele sunt benefice şi în cazul dietelor, deoarece oferă o senzaţie de saţietate, ajutând în menţinerea şi pierderea în greutate, conţinând o cantitate relativ moderată de zahăr sub formă de levuloză, permisă şi obezilor sau diabeticilor, prezentând un număr scăzut de calorii (38 kcal/100 gr.).

Cireșele conțin flavonoide cu acţiuni antioxidante, eficiente în lupta împotriva radicalilor liberi; au proprietăţi antiinflamatorii împotriva problemele articulațiilor (de exemplu artrita). Datorită antocianinei, care le oferă culoarea roșu închis, pot alina durerea, proprietăţi similare cu cele ale aspirinei, protejând inima și sistemul cardiovascular, fără riscul efectelor secundare ale aspirinei.

Scoarţa pomului de cireș este folosită pentru proprietăţile febrifuge și anti gută; ceaiul din corzi de cireş este benefic în lupta cu artrita, cistita și calculii renali. Sâmburii de cireşe sunt folosiţi la prepararea diferitor lichioruri, drept umplutură pentru pernuţe și animale împăiat.

Pernuţa cu sâmburi de cireşe, denumită şi pernuţa anticolici, a fost folosită din cele mai vechi timpuri în Elveţia. Elveţienii s-au bazat pe proprietăţile terapeutice ale acestui produs datorită capacităţii de înmagazinare atât a căldurii cât şi a răcelii, care poate fi folosită la alinarea durerilor de diferite tipuri. Este foarte des folosită pentru tratarea durerilor datorate colicilor la sugari, este remediul natural pentru tratarea durerilor de rinichi, durerilor de burtă /menstruale, tratează 100% natural dureri de spate, dureri reumatice sau dureri musculare. Utilizarea este foarte simplă: pernuţa se încălzeşte într-un cuptor cu microunde sau cuptor simplu, la 150 grade Celsius, timp de 8-10 minute. Căldura emanată de pernuţă ajută apoi în principal la durerile de burtă, cervicale, musculare precum şi la dureri de cap şi de încheieturi. Ţinută la congelator câteva ore, pernuţa poate fi folosită la entorse sau în cazul vânătăilor cauzate de lovituri.

Curiozitate culturală. Floarea de cireş este simbolul național al Japoniei și se numește sakura. În cultura japoneză, cireşul înflorit este un simbol al frumuseţii nemuritoare și perfecte și este celebrat în timpul Hanami, Festivalul cireşilor, când japonezii merg în număr mare în parcuri sau alte locuri unde există copaci în floare, asistând la acest spectacol feeric şi petrecând prin dansuri şi cântece.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...