Grup de escroci imobiliari, specializați în deposedarea de locuințe a mai multor persoane cu dizabilități psihice, destructurat de PCCOCS

Grup de escroci imobiliari, specializați în deposedarea de locuințe a mai multor persoane cu dizabilități psihice, destructurat de PCCOCS

Șase persoane, membri ai unui grup criminal organizat, au fost reținute azi în urma a 18 percheziții la domiciliile și unitățile de transport efectuate de procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale în comun cu ofițerii de investigație din cadrul INI. Acestea sunt suspectate de comiterea a 15 infracțiuni de escrocherii imobiliare din municipiul Chișinău, trafic de ființe umane și privațiune ilegală de libertate, cauzând victimelor prejudicii în proporții deosebit de mari, în sumă de peste 8 milioane de lei.

Potrivit materialelor cauzei, în perioada anilor 2008-2016, membrii grupului criminal organizat, bine structurat, compus din femei și bărbați, cu vârsta cuprinsă între 20-50 de ani, au creat o schemă criminală prin care selectau persoane social-vulnerabile și cu dizabilități psihice din municipiul Chișinău, care aveau în proprietate bunuri imobile și care aveau datorii acumulate la serviciile comunale. Astfel, făptuitorii le promiteau victimelor un trai mai bun, garantându-le alte locuințe de trai în localitățile rurale din Republica Moldova, cu achitarea integrală a datoriilor acumulate la serviciile comunale. În final însă victimele erau transportate în regiunea transnistreană, unde erau erau sechestrate pentru ani de zile, aceștia fiind privați ilegal de libertate în această perioadă de timp, dar și fiind impuși să muncească la câmp, fără a fi remunerați.

Prin înșelăciune și abuz de încredere, prin procură, făptuitorii ridicau periodic pensia unei victime, care a atins vârsta de pensionare, banii fiind utilizați de către membrii grupului criminal. Altă victimă, sub amenințări fizice și psihice, a fost impusă să comită o infracțiune de escrocherie imobiliară, în comun cu unii membri ai grupului criminal.

În continuare, membrii grupului criminal organizat, prin falsificare de documente, se prezentau la birourile notariale din mun. Chișinău, unde în bază de procură, înstrăinau imobilele, cauzând victimelor daune materiale în proporții deosebit de mari. După tranzacțiile de vânzare a imobilelor, membrii grupului criminal eliberau persoanele din locuințele temporare sau le plasau în instituțiile medicale psihiatrice, lăsându-le fără adăpost, ajungând oameni ai străzii.

Rețeaua de escroci imobiliari a fost anihilată ca urmare a unor investigații desfășurate de PCCOCS timp de doi ani, timp în care au fost efectuate acțiuni de urmărire penală și prin măsuri speciale de investigație în privința făptuitorilor.

În urma efectuării a 18 percheziții desfășurate astăzi, au fost depistate și ridicate acte perfectate notarial, extrase din Registrul bunurilor imobile pe diferite bunuri imobile din mun. Chișinău, înscrisuri ciornă, telefoane mobile, alte documente și obiecte ce au importanță pentru cauza penală. După finisarea perchezițiilor, cele șase persoane reținute au fost escortate la PCCOCS pentru audieri.

Dacă vor fi găsiți vinovați pentru comiterea infracțiunii de trafic de ființe umane, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoare de la 10 la 20 de ani; pentru comiterea infracțiunii de privațiune ilegală de libertate, ei riscă o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 7 ani; pentru escrocherie – riscă o pedeapsă cu închisoare de la 8 la 15 ani; pentru confecţionarea, deţinerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale false – riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 5 ani.

0