„Green card” rusesc pentru foștii cetățeni URSS

by Genko Genko

Parlamentarii ruși încearcă să stimuleze imigrația prin oferirea permisului de ședere permanent în această țară, după modelul loteriei americane „Green Card”, organizată anual.

Membrii Legislativ din Sankt-Petersburg au pregătit un proiect de lege pentru a fi prezentat Parlamentului federal, care, în cazul în care va deveni lege, va introduce amendamente la Legea federală privind statutul cetățenilor străini. Autorii proiectului spun că ar fi o parte a măsurilor care vizează stimularea imigrației.

„Conform proiectului pregătit, cetățenii străini care sunt recunoscuți drept câștigători ai unei loterii speciale efectuate de către un generator electronic de numere aleatorii vor primi permise permanente de ședere pe teritoriul Federației Ruse”, se arată în nota informatică a proiectului.

Înregistrarea la loterie ar urma să fie gratuită, însă este permisă doar cetățenilor anumitor țări, lista cărora ar urma să fie aprobată anual de către guvernul rus.

Proiectul de lege nu a fost încă introdus în Duma de Stat a Federației Ruse.

De-a lungul ultimilor ani, autoritățile ruse au pregătit mai multe proiecte de lege care stipulează simplificarea normelor de acordare a cetățeniei anumitor grupuri de străini, în special pentru investitori și pentru cei care vorbesc limba rusă și au cel puțin un strămoș care a fost rezident permanent al Rusiei.

În prezent, cetățenia rusă poate fi acordată soților și copiilor cetățenilor ruși, precum și foștilor cetățeni ai Uniunii Sovietice. Președintele rus poate acorda, de asemenea, cetățenie pentru străini prin recunoașterea realizărilor sau a serviciilor lor în țară. Cel mai proeminent dintre cele mai recente astfel de cazuri include eliberarea pașapoartelor rusești pentru actorul francez Gerard Depardieu, celebrul luptător de MMA Jeff Monson și actorului Steven Seagal.

CITIȚI ȘI...