(GRAFIC) Femeile din Republica Moldova trăiesc mai mult decât bărbații cu circa 8 ani: Care este durata medie a vieții

(GRAFIC) Femeile din Republica Moldova trăiesc mai mult decât bărbații cu circa 8 ani: Care este durata medie a vieții

Durata medie a vieții în Republica Moldova este de circa 72 de ani, iar femeile trăiesc mai mult decât bărbații cu circa 8 ani, arată datele Biroului Național de Statistică.

Începând cu anul 2005, an în care s-a înregistrat un nivel înalt al mortalităţii generale şi celei infantile faţă de anii precedenţi, se înregistrează o creştere a speranţei de viaţă. Totodată, în 2009-2010 acest indicator a înregistrat unele devieri.

Durata medie a vieţii în Republica Moldova în anul 2016 a constituit 72,2 ani, inclusiv la bărbaţi – 68,1 şi la femei – 76,1 ani. În acest an s-a înregistrat o scădere a numărului decedaţilor comparativ cu anul 2015 – cu 1.417 persoane, rata mortalităţii constituind 10,8 decedaţi la 1.000 de locuitori.

Rata mortalităţii infantile de asemenea a fost în descreştere, fiind 9,4 decedaţi în vârstă sub un an la 1.000 născuţi-vii. Prin urmare, indicatorul speranţa de viaţă la naştere s-a schimbat nesemnificativ în comparaţie cu anul 2015 – cu 0,63 ani.

Femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii în medie cu 8 ani. Acest decalaj se datorează nivelului mai înalt al mortalităţii premature a bărbaţilor.

Potrivit BNS, se menţine decalajul între ratele mortalităţii generale pe medii: în mediul urban au fost înregistraţi 8,4 decedaţi la 1.000 locuitori, în rural – 12,6. Diferenţa semnificativă între ratele mortalităţii generale pe medii este rezultatul unui proces mai accentuat de îmbătrânire demografică a populaţiei din mediul rural.

Durata medie a vieţii populaţiei din mediul urban este mai mare cu circa 4 ani comparativ cu mediul rural, respectiv cu 5 ani pentru bărbaţi şi 3,7 ani în cazul femeilor.

Valoarea speranţei medii de viaţă pentru anumite grupe de vârstă este determinată de frecvenţa deceselor în cadrul acestor grupe de vârstă. După o analiză comparativă a speranței de viață din anul 2016 față de 2011, specialiștii observă o tendință de creștere a acesteia la toate grupele de vârstă

0