(GRAFIC) De unde îi iau și pe ce cheltuiesc moldovenii banii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În trimestrul II al anului veniturile disponibile ale populaţiei au constituit în medie pe o persoană pe lună 2030 de lei, fiind în creştere cu 1,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015. În termeni reali, veniturile populaţiei au înregistrat o descreştere de 5,8%, potrivit Biroului Național de Statistică.

Veniturile din activitatea salariată reprezintă cea mai importantă sursă de venit, 41,1% din veniturile totale disponibile, contribuţia acestora fiind în descreştere faţă de trimestrul II 2015 cu 2,4 puncte procentuale.

În trimestrul II al anului, prestaţiile sociale au contribuit la formarea veniturilor gospodăriilor în proporţie de 21,4% sau cu 1,5 puncte procentuale mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Veniturile obţinute din activităţile pe cont propriu reprezintă 15,8% din veniturile populaţiei, inclusiv 9,1% sunt veniturile din activitatea individuală agricolă, iar 6,7% – veniturile din activitatea individuală non-agricolă.

Transferurile băneşti din afara ţării rămân a fi o sursă importantă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, acestea reprezintă 18,1% din total venituri, iar contribuţia acestora este cu 1,8 puncte procentuale mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

b

În funcţie de mediul de reşedinţă, se constată că veniturile populaţiei din mediul urban au fost în medie cu 574 de lei sau de 1,3 ori mai mari comparativ cu veniturile populaţiei din mediul rural. Sursa principală de venit a populaţiei din mediul urban este activitatea salariată, care reprezintă 51,7% din total venituri şi prestaţiile sociale – 21%.

În mediul rural, cea mai importantă sursă de venit la fel este activitatea salariată (30,2%), dar contribuţia este de 1,7 ori mai mică decât în mediul urban. Totodată, veniturile obţinute din activitatea individual agricolă au asigurat 17,2% din totalul veniturilor disponibile.

Cheltuielile medii lunare de consum ale populaţiei au constituit, însă, în medie pe o persoană 2.080 de lei, echivalentul a 94 de euro.

Cei mai mulți bani sunt cheltuiți pe produse alimentare – 43,3%. Pentru întreţinerea locuinţei o persoană în medie a alocat, în trimestrul II al anului curent, 18,5% din cheltuielile totale de consum, iar pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte – 10,7%.

Celelalte cheltuieli au fost direcţionate pentru sănătate – 5,8%, comunicaţii – 4,4%, transport – 4,1%, dotarea locuinţei – 3,8% și învăţământ – 0,8%.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...