(GRAFIC) În 2014, în Chișinău au dispărut 800 de hectare de spații verzi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Din suprafaţa totală a terenurilor localităţilor urbane, 6,5000 de hectare sau 7,7% reprezintă spaţiile verzi. În perioada anilor 2007-2013 suprafaţa acestora a fost practic constantă, dar în anul 2014 s-a înregistrat o scădere de 900 de hectare, potrivit datelor Boroului Național de Statistică (BNS).

Această diminuare se atestă în municipiul Chişinău şi orașul Otaci cu 800 de hectare și, respectiv, 100 de hectare, conform BNS.

Potrivit sursei, spaţiile verzi reprezintă o categorie funcţională în cadrul localităţilor sau aferentă acestora, al cărei specific este determinat, în primul rând, de vegetaţie în general amenajată, la care se asociază cadrul construit specific, cuprinzând dotări şi echipări destinate activităţii cultural-educative, sportive sau recreative a populaţiei.
sp
Suprafaţa acestor spaţii în proporţie de 61% reprezintă spaţii de folosinţă generală (scuare, grădini, parcuri, etc.), restul fiind spaţiile cu acces limitat – 14,1%, spaţiile cu funcţii utilitare – 12,5%, spaţiile cu profil specializat – 6,3% şi spaţiile din zonele turistice şi de agrement – 6,1%.

Actualmente în Republica Moldova suprafaţa medie a spaţiilor verzi ce revine în medie pe un locuitor este de 43,2 metri pătrați. Cele mai mari valori a acestui indicator sunt înregistrate în orașul Vadul lui Vodă – 1027 de metri pătrați pe locuitor, orașul Frunză, din Ocniţa, – 177,1 de metri pătrați pe locuitor.

Totodată, nu toată populaţia oraşelor dispune de necesarul minim de spaţii verzi. În 14 localităţi urbane ale ţării suprafaţa medie a spaţiilor verzi ce revine unui locuitor este de până la 26 metri pătrați, iar în oraşul Cahul în medie pe un locuitor revin doar 4,8 metri pătrați.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...