Ghimpu: Statul a pierdut 2,4 miliarde de lei în cazul BEM; Filat e vinovat

by Genko Genko

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că statul a avut de pierdut aproximativ 2,4 miliarde de lei în urma devalorizării acțiunilor de la Banca de Economii (BEM).

Ghimpu spune că vinovat de această situație este președintele PLDM, Vlad Filat, care în complicitate cu Ilan Shor ar fi dirijat membrii Consiliului de Administrație al Băncii, ”în care erau doar membri PLDM”.

”Atunci s-a încălcat legea, în Consiliul de Administrație nu a fost acceptat un membru din partea PL, care era viceministrul Economiei. Apoi lucrurile au decurs așa cum au decurs. Comisia de anchetă, formată de către parlament, a stabilit că a fost adus un prejudiciu de 2,4 miliarde de lei”, a declarat Ghimpu.

Citește și: Ilan Shor, noul șef al Consiliului Băncii de Economii

”O acțiune care costa cel puțin 42 lei s-a vândut la 5 lei în urma unei hotărâri a Consiliului de Administrație. Acest lucru s-a făcut din cauză că în cadrul Consiliului erau doar membri PLDM dirijați de Vlad Filat și Ilan Shor”, a subliniat liderul liberalilor.

Totodată, Mihai Ghimpu a lansat și un semnal de alarmă în legătură cu faptul că ”70% din sistemul bancar din Moldova este controlat de ruși”.

”Ne integrăm în Uniunea Europeană sau în Uniunea Vamală după ce dăm rușilor Aeroportul și BEM?”, s-a întrebat retoric el.

Menționăm că în vara anului 2013 Guvernul a refuzat să participe la o mărire de capital a Băncii de Economii, în consecință statul pierzând peste 20% din acțiunile băncii, implicit și controlul asupra instituției financiare.

Atunci a fost decisă majorarea cu aproximativ 80 de milioane de lei a capitalului statutar, iar Guvernul nu a participat la emisia suplimentară de acţiuni.

CITIȚI ȘI...