Ghimpu mulțumit de hotărârea CC privind referendumul lui Dodon: Cel care se împotrivește legii şi istoriei este strivit şi apoi aruncat la gunoi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Liderul Partidului Liberal (PL) Mihai Ghimpu se arată extrem de mulțumit de decizia Curţii Constituţionale prin care decretul semnat de preşedintele ţării privind organizarea unui referendum consultativ, la 24 septembrie, a fost anulat, astfel exerciţiul nu poate avea loc în condiţiile în care, acesta include şi chestiuni constituţionale, care nu pot fi supuse unor referendumuri consultative.

„Sunt foarte mulţumit. Decizia este argumentată, mai mult decât am cerut noi. Se vede că sunt oameni care cunosc foarte bine Constuţia. Cel care se împotrivește legii şi istoriei este strivit şi, mai devreme sau mai târziu, este aruncat la gunoi”, a reacţionat Ghimpu.

Acesta a adăugat că şeful statului se „joacă”, în contextul în care Dodon a declarată că ar putea semna un nou decret privind organizarea referendumului consultativ.

Citeşte şi: Curtea Constituţională spune „NU” referendumului lui Igor Dodon

„Bănuiesc că Dodon se află la grădinița şi nu la președinție. Sunt jocuri politice. Omului îi place să se joace”, a adăugat Mihai Ghimpu.

Amintim că președintele Igor Dodon a semnat un decret prin care dispunea organizarea unui referendum la data de 24 septembrie. şeful statului a cerut opinia cetăţenilor cu privire la anularea aşa-numitei „legi a miliardului”, acordarea unor împuterniciri suplimentare preşedintelui pentru dizolvarea Parlamentuluireducerea numărului de deputaţi în Parlament de la 101 la 71, precum şi modificarea denumirii obiectului de istorie studiat în şcoli în „Istoria Moldovei”. Decretul a fost semnat de Igor Dodon în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii mass-media, la Reşedinţa de Stat.

Magistraţii Înaltei Curți au pronunţat astăzi decizia definitivă, menţionând că referendumul din 24 septembrie, decretat de preşedintele ţării nu poate avea loc în condiţiile în care, acesta include şi chestiuni constituţionale, care nu pot fi supuse unor referendumuri consultative.

„Întrebările formulate depăşesc competenţele constituţionale ale preşedintelui şi nu pot fi supuse unui referendum consultativ”, a menţionat preşedintele Curţii Constituţionale, Tudor Panţîru, dând citire deciziei CC.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...