Ghimpu îl amenință pe Dodon cu demisia: Dacă nu acceptă o să-și ia rămas bun de la funcție

Ghimpu îl amenință pe Dodon cu demisia: Dacă nu acceptă o să-și ia rămas bun de la funcție

Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, îl amenință pe președintele Igor Dodon cu demisia din funcție, în cazul în care acesta nu-l va accepta pe Valeriu Munteanu în funcția de ministru al Apărării.

Liberalii au fost marți la Curtea Constituțională pentru a depune o sesizare în privința articolului 98 al Constituției. Mai exact, ei vor să afle de câte ori poate președintele statului să respingă o propunere de ministru.

Ei susțin că aici ar trebui să funcționeze același regulament ca și în cazul legilor votate în Parlament sau a candidaților la funcția de judecător, unde șeful statului poate să refuze o singură dată, iar dacă ulterior aceeași propunere ajunge pe masa sa, este obligat s-o promulge.

PL vrea astfel să se asigure că în funcția de ministru al Apărării va ajunge liberalul Valeriu Munteanu, care ocupă în prezent funcția de ministru al Mediului. Igor Dodon anunțase anterior că nu îl va accepta pe Munteanu în funcția de ministru, întrucât după ce l-a demis pe Anatol Șalaru nu își dorește să „schimbe hârb pe oală spartă”.

Liderul PL este însă hotărât să meargă până la demiterea lui Dodon din funcție, în cazul în care acesta nu-l va accepta pe Munteanu.

„Noi luptăm pentru ca domnul Munteanu să fie ministrul Apărării. Dacă nu o să accepte înseamnă că o să-și ia rămas bun de la funcția pe care o ocupă. Vom face ce spune Constituția”, a declarat Ghimpu.

În cazul săvîrşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituției, Președintele Republicii Moldova poate fi suspendat din funcție de Parlament, cu votul a două treimi din deputați. Propunerea de suspendare din funcție poate fi inițiată de cel puțin o treime din deputați și se aduce, neîntîrziat, la cunoștința Președintelui Republicii Moldova. Președintele poate da Parlamentului explicații cu privire la faptele ce i se impută. Dacă propunerea de suspendare din funcție este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Președintelui.

0