Ghileţchi admite că i-ar putea lua locul lui Leancă în prezidiul Parlamentului. Pe următorul deputat PLDM îl va convinge cu „argumente politice”

Ghileţchi admite că i-ar putea lua locul lui Leancă în prezidiul Parlamentului. Pe următorul deputat PLDM îl va convinge cu „argumente politice”

Liderul grupului parlamentar al Partidului Popular European, Valeriu Ghileţchi, nu neagă că el ar putea fi noul vicepreşedinte al Parlamentului, în locul lui Iurie Leancă. Totuşi, potrivit lui, acest lucru urmează a fi decis în cadrul discuţiilor în grupul PPE. Cât ţine de noul deputat pe lista PLDM care ar urma să ajungă în Parlament, PPE va lua legătura cu acesta pentru a vedea dacă „vrea să sprijine procesele politice din Republica Moldova sau ar prefera mai degrabă să fie în opoziţie şi să critice actuala guvernare”.

„Noul vicepreşedinte al Parlamentului va fi înaintat în urma unor discuţii care urmează să aibă loc în cadrul Grupului nostru parlamentar”, a spus Valeriu Ghileţchi în cadrul emisiunii „Important” de la postul de televiziune TVC21. Întrebat dacă admite că anume el va fi cel care îl va înlocui pe Leancă în prezidiul Parlamentului, Ghileţchi a spus: „Nu pot nega că acest lucru, dar nu pot să-l afirm. Este o decizie pe care trebuie să ne-o asumăm în mod colegial în cadrul grupului”.

În privinţa viitorului deputat care va accede în Parlament ca urmare a depunerii mandatului de către Iurie Leancă, acesta revenind PLDM, Ghileţchi a spus că „nu am discutat încă, deşi era firesc să luăm legătura cu ei”. „Probabil în zilele următoare vom lua legătura să vedem dacă domnul Fachira (n.r. Nicolae Fachira, următorul candidat pe lista PLDM), în primul rând îşi dă acordul să vină în Parlament şi să vedem care este opinia domniei sale. Se va alătura grupului Popular European, vrea să se alăture fracţiunii Partidului Liberal Democrat, este până la urmă o decizie care îi aparţine. Dacă el va refuza (n.r. mandatul de deputat), vom avea o discuţie cu domnul Ceauş (n.r. Sergiu Ceauş, următorul candidat după Nicolae Fachira în lista PLDM). La această oră nu am informaţie referitor la poziţia pe care o are domnul Fachira”, a mai spus Ghileţchi.

Citiţi şi: Un agricultor şi consilier „neafiliat” din Căuşeni i-ar putea lua locul lui Iurie Leancă în Parlament. Cărei fracţiuni sau grup se va alătura

Întrebat care ar fi argumentele pentru a-l atrage la PPE pe candidatul venit în Parlament pe lista PLDM, Valeriu Ghileţchi a spus că crede şi până acum că decizia PLDM de a trece în opoziţie a fost o greşeală politică. „Cei care sunt astăzi în grupul PPE, toţi au candidat pe aceeaşi listă a PLDM. Oamenii ne-au votat nu ca să fim în opoziţie, dar să guvernăm Republica Moldova şi să asigurăm această continuitate a reformelor şi a integrării europene. Prin urmare, sunt argumente de ordin politic. Am vrea să ştim dacă domnul Fachira vrea să sprijine procesele politice din Republica Moldova sau ar prefera mai degrabă să fie în opoziţie şi să critice actuala guvernare”, a conchis acesta.

Vedeţi şi: Andrian Candu: PPEM va hotărî cine va ocupa funcția de vicepreședinte al Parlamentului

Este de menţionat faptul că preşedintele Parlamentului a menţionat ieri că anume grupului PPE îi va reveni funcţia vacantă de vicepreşedinte al Parlamentului, iar ei vor decide acest lucru şi vor confirma candidatura prin intermediul unui proces verbal. Asta deşi, conform practicii una din funcţiile de vicepreşedinte al Parlamentului ar urma să-i revină opoziţiei, iar atunci când aceasta a fost părăsită de Liliana Palihovici, Andrian Candu spunea că următorul vicepreşedinte va fi „o femeie” şi „din opoziţie”.

0