Germania o pedepseşte pe SUA; De ce sunt supăraţi nemţii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Se pare că trecem printr-o perioadă a supărărilor între marile puteri şi a sancţiunilor şi pedepselor aplicate reciproc. După ce Rusia a primit mai multe lovituri şi sancţiuni din partea Occidentului, ca urmare a invadării Ucrainei şi anexării Crimeii, a venit şi rândul SUA să fie sancţionată.

Astfel, Germania a anunţat că renunţă la contractul cu Verizon Communications, ca urmare a seriei de dezvăluiri făcute de fostul analist NSA Edward Snowden cu privire la practicile agenţiilor americane de informaţii de a accesa datele globale furnizate de companiile telecom.

Acesta este unul dintre primele semne cu privire la consecinţele pe care scandalul de spionaj centrat în jurul Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) le are asupra afacerilor din Europa ale companiilor americane, scrie New York Times.

Citeşte şi: Snowden: Agenţia Naţională Americană pentru Securitate distruge Internetul

Acuzaţiile lansate de Snowden au avut un impact puternic în special în Germania, după apariţia zvonurilor cu privire la interceptarea convorbirilor telefonice ale cancelarului Angela Merkel de către agenţiile de informaţii din SUA.

Atât companiile de telecomunicaţii ca Verizon, cât şi giganţii din domeniul Internetului precum Google au asigurat că nu au participat în mod activ la astfel de activităţi clandestine.

Însă, pe fondul amplificării sentimentului de revoltă din Europa, companiile de telecomunicaţii din regiune ca Deutsche Telekom, care se supun reglementărilor stricte ale Uniunii Europene (UE) privind protecţia datelor personale, au putut să-şi valorifice rădăcinile europene într-un context favorabil şi au început să fie preferate în detrimentul rivalilor lor americani.

Verizon a furnizat servicii de telecomunicaţii pentru mai multe agenţii federale din Germania.

„Legăturile dintre agenţiile străine de informaţii şi aceste companii demonstrează că guvernul german are nevoie de un nivel înalt de securitate pentru reţelele sale esenţiale”, a declarat ministrul german de Interne.

Citeşte şi: Dezvăluirile făcute de Edward Snowden despre spionajul american vor fi transpuse pe marele ecran de studiourile Sony

Oficialul a adăugat că infrastructura de comunicaţii a Germaniei va fi reorganizată în acest sens.

În replică, reprezentanţii Verizon au susţinut ca operaţiunile din Germania ale companiei s-au desfăşurat în conformitate cu legislaţia acestei ţări privind protejarea datelor personale.

„Am stabilit clar faptul că guvernul SUA nu poate accesa informaţiile clienţilor stocate în afara Statelor Unite”, a spus Detlef Eppig, director operaţional al Verizon Germania.

În contextul în care ţările europene se tem că SUA continuă monitorizarea datelor online, a fost adus în prim plan conceptul de „confidenţialitate pe Internet”.

Luna trecută, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că Google trebuie să le acorde utilizatorilor europeni, în anumite circumstanţe, dreptul de a solicita ca informaţii care îi privesc să fie şterse din rezultatele căutărilor online.

Citeşte şi: Ştergerea trecutului digital: Google a primit 12.000 de cereri într-o singură zi

Problemele întâmpinate de companiile americane în lumina dezvăluirilor făcute de Snowden se înrăutăţesc

Directorul juridic al Microsoft, Brad Smith, a declarat recent că dificultăţile cauzate de scandal „se înrăutăţesc”, în timp ce directorul executiv al Cisco, John Chambers, a declarat că acesta a afectat vânzările companiei în China, potrivit Wall Street Journal.

De asemenea, reprezentanţii AT&T au afirmat că asupra unora dintre clienţii lor internaţionali au fost făcute presiuni pentru a apela la furnizori de servicii din afara Statelor Unite.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...