Georgia se așteaptă să obțină regim liberalizat de vize cu UE la summitul de la Riga

by Genko Genko

Georgia așteaptă de la apropiatul summit al Parteneriatului Estic de la Riga rezultate concrete, în special eliminarea obligativității vizelor pentru cetățenii săi, afirmă ministrul de externe de la Tbilisi, Tamar Beruceașvili.

„Pentru UE, ca și pentru țările partenere ale UE, inclusiv pentru Georgia, acest summit va avea o importanță esențială. Trebuie să ne asigurăm că summitul va transmite un mesaj puternic, de angajament comun privind viitorul european al regiunii noastre și măsuri concrete în această privință. Eliminarea vizelor pentru Georgia va fi un aspect important”, afirmă Tamar Beruceașvili, citată de Agerpres.

Eliminarea vizelor de intrare în UE, se subliniază în declarație, „va fi un semnal clar pentru cetățenii Georgiei, inclusiv pentru cei din teritoriile ocupate Abhazia și Osetia de Sud (republici separatiste recunoscute de Moscova în urma războiului ruso-georgian din 2008 — n.red) că UE își respectă promisiunile”. „Pentru cetățenii din regiunile ocupate, aceasta va fi un simbol a ceea ce poate fi câștigat din reintegrarea statului georgian”, se mai arată în declarația ministrului georgian de externe.

Un raport publicat săptămâna trecută de Comisia Europeană aprecia progresele realizate de Georgia, dar și de Ucraina, pentru a îndeplini criteriile ce ar permite eliminarea vizelor de intrare în UE pentru cetățenii acestor două țări, dar sublinia că guvernele de la Tbilisi și Kiev încă mai trebuie să facă eforturi pentru a se putea lua o asemenea decizie.

De amintit că, dintre toate statele incluse în Parteneriatul Estic (Republica Moldova, Ucraina, Belarus, Georgia, Armenia și Azerbaidjan), numai Republica Moldova a reușit să obțină eliminarea vizelor de scurtă ședere în UE, Georgia și Ucraina intensificându-și în ultima vreme demersurile pentru a obține și ele această facilitate la summitul din capitala letonă.

CITIȚI ȘI...