General rus: Trupele ruse din apropierea frontierei ucrainene se vor retrage în 20 de zile

by Genko Genko

Retragerea trupelor ruse, care au fost implicate în exercițiile militare de la granița cu Ucraina, va dura aproximativ 20 de zile, a anunțat vineri șeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, transmite Ria Novasti.

„Nu a fost prevăzută o dată precisă pentru finalizarea retragerii. Trupele sunt desfășurate la bordul unor trenuri și avioane de transport. Aceasta va dura aproximativ 20 de zile”, a declarat Gherasimov.

Potrivit acestuia, tema rus amenințare Ucraina replicat recent mass-media din Ucraina, și toate aceste „speculații nu este susținută de dovezi obiective.”

General Gherasimov a declarat că forțele ruse, desfășurate în cadrul unor manevre militare, nu reprezintă o amenințare pentru Ucraina. „Tema unei amenințări ruse a fost recent folosită de mass-media ucrainene doar pentru a speria publicul”, a spus el.

Citește și: Trupele ruse s-au retras cu cel puțin 10 km de la frontiera cu Ucraina

„Acestea sunt exerciții planificate pe care le organizăm în fiecare an”, a adăugat el.

Luni, președintele Putin a ordonat trupelor ruse masate de la sfârșitul lunii martie la frontieră să se întoarcă în cazărmi.

Joi, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că mișcările de trupe ruse observate în apropierea frontierei „ar putea sugera că o parte dintre aceste forțe se pregătesc de retragere”.

Rusia a asigurat că soldații, în număr de 40.000 potrivit NATO, sunt desfășurați în cadrul unor exerciții militare de rutină, dar prezența lor a alimentat temerile în Ucraina și țările occidentale legate de o intervenție militară rusă în estul Ucrainei pentru sprijinirea separatiștilor proruși.

Ministerul rus al Apărării a anunțat joi că a trimis în zonă cu o zi înainte patru convoaie feroviare de vehicule blindate și armamente, precum și 15 avioane ce transportă soldați.

CITIȚI ȘI...