Gazprom reduce prețul la gaze pentru Lituania cu 20%

by Genko Genko

Grupul rus Gazprom va reduce cu aproximativ 20% prețul gazelor livrate Lituaniei de la 1 iulie, a anunțat miercuri șeful adjunct al departamentului juridic al concernului, Dmitri Handoga.

”Aproape cu 20%”, a spus Handoga, întrebat despre cât de mare va fi reducerea de care va beneficia Lituania.

Mass-media lituaniene relataseră anterior, citând surse neoficiale, că prețul gazelor rusești ar putea să scadă cu aproximativ 20%, adică la 370 de dolari pe mia de metri cubi.

Premierul lituanian Algirdas Butkevicius a anunțat la începutul lunii mai că Lituania a ajuns la un acord cu gigantul Gazprom, dar fără să ofere cifre exacte. Potrivit acestuia, noul preț va fi valabil începând cu 1 iulie, până la expirarea contractului actual, la 31 decembrie 2015.

Lituania a purtat negocieri cu Gazprom timp de aproape un an în legătură cu prețul la livrările de gaze rusești, costurile tranzitului de gaze în regiunea rusă Kaliningrad prin teritoriul Lituaniei și aplicarea celui de-al treilea pachet energetic european.

Al treilea pachet energetic prevede vânzarea de către Gazprom a acțiunilor sale în cadrul operatorului lituanian de transport al gazelor naturale Amber Grid, în care statul lituanian deține 17,7%, compania rusă — 37,06% și germanii de E.ON Ruhrgas — 38,9%.

La momentul actual, în afară de Lituania, alte țări încearcă să obțină reducerea prețului la gazele livrate de către Gazprom, între care și Turcia, a indicat șeful adjunct al departamentului juridic al concernului rus, Dmitri Handoga.

”Avem un dialog constant între cumpărător și vânzător. Gazprom nu stabilește singur prețul. Este o formulă derivată, adică în contractul nostru nu scrie că prețul este de atâția euro sau dolari pe mia de metri cubi”, a explicat acesta, adăugând că societatea rusă de gaze a solicitat în repetate rânduri Comisiei Europene să nu intervină în dialogul său cu clienții.

CITIȚI ȘI...