(GALERIE FOTO) Ce poate super armata lui Putin; Ar trebui turcii să se teamă?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vladimir Putin nu este un lider care face un pas înapoi in faţa provocărilor, mai ales în faţa uneia letale, aşa cum a fost doborârea avionului rusesc de către aviaţia turcă, unul dintre piloţi fiind ucis.

Un astfel de atac ridică semne de întrebare legate de posibilitatea unei confruntări militare între Rusia şi Turcia şi ne face să ne întrebăm cât de periculoasă este, în realitate, Moscova când vine vorba de război, scriu americanii de la revista Popular Mechanics.

Într-adevăr, armata Rusiei ar putea fi acum considerată doar o umbră a puterii militare pe care o avea Uniunea Sovietică – cheltuielile Kremlinului din domeniul apărării reprezintă doar 12% din cele ale Statelor Unite, de exemplu.

Citeşte şi: (GALERIE FOTO) Super-armata cu care va trebui să lupte Putin dacă se pune cu Turcia

Mulţi occidentali au impresia că echipamentele militare ale Rusiei sunt învechite sau copiate de la alţii şi mai cred că Moscova nu are bani pentru noi investiţii.

Însă, în realitate, Rusia este inovatoare când vine vorba de arme, uneori chiar cu un pas înaintea Occidentului. Ruşii au unele arme de neegalat, nici măcar de către SUA, arată jurnaliştii americani.

Rachetele sol-aer ale Rusiei sunt încă formidabile, aşa cum erau şi pe vremea URSS. O demonstrează îngrijorările că Rusia ar putea furniza Iranului sisteme avansate S-300. Ruşii mai au şi alte sisteme sofisticate, rachetele S-400, urmând să trimită o parte din ele în Siria.
s-300-rachete
În ceea ce priveşte lupta în aer, ruşii s-au concentrat pe dezvoltarea unor tehnologii capabile să anihileze inamicul, nu numai să tragă câte o rachetă o dată. Avioanele de război precum Su-27 Flanker pot fi dotate cu câte 12 rachete şi pot lansa câte două sau trei în acelaşi timp.
russian-su-27-flanker
Militarii ruşi au lucrat foarte mult şi la sistemul de ghidare a obuzelor, ajungând la o combinaţie între infraroşu şi radar. Astfel, rachetele ruse îşi ating ţinta cu precizie, fiind extrem de greu de evitat.

Rusia mai dispune şi de rachetele aer-aer sofisticate Vympel R-73, cu rază scurtă de acţiune, care au capacitatea de a lovi ţinte care nu se află neapărat direct în faţa aeronavei.
Racheta rusă aer-aer-Vympel-R-73
Au fost introduse în 1982, iar strategii NATO au realizat curând ce avantaj au piloţii ruşi în comparaţie cu cei aflaţi la bordul unor avioane dotate cu echivalentul american al rachetelor ruseşti, AIM-9 Sidewinder.

Americanii i-au ajuns din urmă pe ruşi abia 20 de ani mai târziu, când au dezvoltat versiunea AIM-9X. Între timp, ruşii şi-au îmbunătăţit de mai multe ori sistemele R-73, iar analiştii încă n-au putut stabili care dintre cele două rachete, americană sau rusă, este mai bună.

Pentru luptele în aer care necesită sisteme cu rază lungă de acţiune – peste 60 de kilometri, ruşii au rachetele Vympel R-77, un alt echipament militar extrem de avansat.
Rachetă rusă Vympel-R-77
Ruşii au dovedit că au o abilitate surprinzătoare de a se întrece pe ei înşişi. Au dezvoltat torpila Shkval, care formează o bulă în jurul său, reducând forţa de frecare, astfel încât poate atinge super-viteza de 370 de kilometri pe oră pe sub apă, de patru ori mai mare decât orice torpilă occidentală.
Torpilă rudă Shkval
Din partea lui Vladimir Putin ne putem aştepta la orice, au subliniat jurnaliştii de la Popular Mechanics. O televiziune rusă a dezvăluit recent presupuse planuri ale lui Putin de a dezvolta un submarin capabil să transporte o bombă uriaşă de zece megatone (o megatonă este echivalentă cu forţa unei explozii produse de un milion de tone de TNT).

Bomba transportată de submarin este menită să fie detonată într-un oraş-port, bază militară sau în orice alt loc aflat pe coasta unei ţări şi să împrăştie un nor de substanţe radioactive pe o suprafaţă vastă.

Nu ştim dacă o asemenea relatare s-ar putea adeveri vreodată, dar cu siguranţă implicarea militară a Rusiei în orice conflict poate deveni extrem de periculoasă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...