Găgăuzia se pregătește de un nou referendum

by Genko Genko

Autoritățile din Găgăuzia planifică să desfășoare în toamna acestui an un referendum, pe marginea aprobării unui nou cadru legislativ în regiune, care i-ar atribui mai multe împuterniciri.

Despre asta a anunțat pentru portalul Gagauzinfo.md președintele comisiei pentru chestiuni juridice, drepturile omului, legalitate, ordine publică, politică informațională și mass-media, Ivan Burgudji.

El a menționat că a fost formată o comisie specială, din rândul deputaților, pentru efectuarea modificărilor și completărilor la actualul document.

„Comisia lucrează, cred că în aprilie o să ne mai întrunim pentru câteva ședințe și o să finalizăm. Trebuie să terminăm totul până în luna mai, pentru ca noul cadru să fie aprobat la referendum”, a declarat Burgudji, menționând că vor fi luate în calcul concluziile Comisiei de la Veneția și că noul document nu va contravine legii despre statutul autonomiei.

De asemenea, politicianul a adăugat că autoritățile găgăuze fac tot posibilul pentru ca legea cu privire la statutul special al autonomiei să fie respectată nu doar pe hârtie și că deputații planifică să schimbe astfel legislația, încât Chișinăul să nu mai poată tărăgăna procedura de numire în funcție a funcționarilor locali.

„Legea despre poliție nu prevede ca Găgăuzia să aibă propria conducere a afacerilor interne. Asta nu este corect. Noi o să facem ca în cazul în care noi numim un nou șef al Departamentului Afacerilor Interne locale, iar Chișinăul nu aprobă candidatura în termen de 10 zile, de exemplu, atunci acesta va ocupa funcția „automat”, indiferent dacă vrea asta Ministerul de Interne al țării sau nu”, a declarat Ivan Burgudji.

CITIȚI ȘI...