(VIDEO) Presa: Pentru o victorie grabnică la Alep, Putin va „îneca în sânge” orașul martir

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sâmbătă, Rusia a fost acuzată că a folosit în bombardarea oraşului Alep sistemul greu de aruncare a flăcărilor TOS-1A „Solnțepek”, care din punct de vedere al puterii de devastare este „doar cu o treaptă sub arma nucleară”. În timp ce strategii militari ruși vor să cucerească citadela rebelilor apelând la cea mai brutală forţă – liderii lumii și secretarul general al ONU au condamnat „barbaria rusească”, scrie presa internaţională.

„Miniștrii de externe din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Franța, Germania și Italia, precum și șeful politicii externe a UE au acuzat Rusia de încălcarea și așa deja încălcatului armistițiu din Siria”, – susţine Financial Times. Ajutorul acordat lui Assad în timpul noilor atacuri contrazice flagrant afirmaţiile ruşilor privind căutarea unei soluții diplomatice.

Noua ofensivă a fost declanşată după o serie de întâlniri fără rezolvare la New York între Statele Unite și Rusia.

Imaginile de la Alep arată modul în care, după bombardamente, oamenii încearcă să scoată supraviețuitori din dărâmături şi cum străzi întregi se află în ruine. Medicii rămaşi în oraș cerșesc ajutor, trimiţând poze din spitalele supraaglomerate de răniți; oameni cu pete de sânge pe coridoare; copiii răniţi care trebuie tratați direct pe podea.

Sub influența celor mai violente lupte din ultimele luni în Siria, miniştrii de externe din Statele Unite, Franța și Marea Britanie, împreună cu Germania și Italia au crescut presiunea asupra Rusiei, scrie Sueddeutsche Zeitung. În declarația comună ei au cerut ca Moscova „să dovedească că este dispusă și capabilă să ia măsuri drastice și eforturi diplomatice pentru a salva armistiţiul din Siria” și au remarcat că „răbdarea lor cu privire la incapacitatea continuă sau refuzul ruşilor de a se conforma promisiunilor nu este nelimitată”.

Ca urmare a loviturilor aeriene ale regimului lui Bashar al-Assad și a bombardierelor ruse, în Alep și zona înconjurătoare au fost ucişi mai mult de 210 persoane.

În acest context, The Times scrie că aeronavele militare aruncă asupra oraşului Alep bombe cu napalm, fosfor și bombe poreclite „distrugătoare de buncăre”. Totul pentru pregătirea ofensivei finale de la sol a lui Assad.

Luptătorii rebeli susţin că împotriva lor au fost folosite inclusiv arme termobarice, cum ar fi gigantul aruncător de flăcări „TOS-1A”, scrie ziarul.

Potrivit analiștilor, regimul sirian nu este în măsură să cucerească Alepul fără ca pentru început să înfometeze populaţia. Tactica folosită de Moscova și Assad săptămâna trecută arată: strategii militari ruși cred că obiectivul poate fi atins prin forță brută.

Și Sunday Times scrie că „Rusia a fost acuzată de utilizarea de arme capabile să genereze o minge de foc imensă pe suprafaţa Alepului”…Sistemul TOS-1A lansează concomitent 24 de rachete, care produc explozii chimice care ard tot oxigenul din zona afectată” – explică articolul.

Sâmbătă noaptea, diplomații occidentali au afirmat cu „suficientă încredere” că un astfel de lansator de rachete operează în Alep. „Încercăm să aflăm dacă rușii au utilizat astfel de armă nemaivăzută, cum ar fi TOS-1A. Acesta este un aruncător de flăcări imens, – a declarat un diplomat occidental. Este doar cu o treaptă sub armele nucleare”.
[youtube link=”https://youtu.be/YeWP4AcWlLU” width=”590″ height=”315″]
„În fotografii publicate la începutul acestei luni, a fost surprins presupusul sistem TOS-1A, tronând la periferia Alepului”, – spun corespondenții.

Un specialist american în artilerie (în rezervă) a declarat într-un interviu pentru publicaţie: „În cazul în care rușii au folosit această armă, este crimă de război. TOS-1A este o armă devastatoare, loveşte fără discriminare”.

„Ea literalmente suge viața oamenilor: efectul este că plămânii refuză să funcţioneze. Este o armă total nepotrivită în condiţii urbane, mai ales împotriva civililor. Acest aspect subliniază de ce dorința unui acord de pace cu Putin sau Assad este o ”prostie naivă” ..”, – a adăugat oficialul american.

„Dacă studiem două hărți ale Siriei – din septembrie anul trecut, si de acum – putem vedea că linia frontului aproape că nu s-a schimbat”, – spune jurnalistul Max Fisher, de la The New York Times.

„Intervenția militară a ajutat Rusia să își apere interesele și să asigure linia frontului în Siria, dar sutele de atacuri aeriene, sute de victime și negocierile de luni de zile nu au dus la vreun progres semnificativ în interesul Rusiei: războiul este unul poziţional, iar zonele-cheie sunt în continuare sub controlul rebelilor,” – spune Fisher.

„Putin a obţinut pentru Moscova un loc la masa de negocieri cu privire la Siria, dar el nu a putut să influențeze prin Siria guvernele occidentale, care continuă să-l evite și să prelungească sancțiunile economice. În afară de asta, aventura sa din Orientul Mijlociu nu a mobilizat în jurul său publicul rus”, – precizează autorul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...