Funcționară din cadrul primăriei Drepcăuți, reținută de CNA pentru depășirea atribuțiilor de serviciu

Funcționară din cadrul primăriei Drepcăuți, reținută de CNA pentru depășirea atribuțiilor de serviciu

O funcționară a primăriei comunei Drepcăuţi a fost reținută de ofițerii și procurorii anticorupție. Aceasta și-ar fi depășit atribuțiile de serviciu prin faptul că a contractat pentru asistență juridică un birou de avocați fără a avea acordul consiliul local, condiție obligatorie stipulată de legislația în vigoare. Reținerea a avut loc în contextul în care astăzi, mai mulți locuitori din aceeași localitate au susținut o conferință de presă în cadrul căreia s-au arătat revoltați pe întreprinderea cu capital străin „Drebozaci” că le-ar fi luat pământurile în mod fraudulos și nu li s-a achitat cotă valorică.

Potrivit Centrului Național Anticorupție, valoarea totală a contractelor încheiate de funcționară depășește 100.000 de lei, firma având sarcina de a încasa datoriile unor agenți economici pentru arendarea unor terenuri din localitate. Datoriile ar fi fost calculate eronat și neîntemeiat de către însăși funcționară. Astfel, potrivit calculelor acesteia, cei 3 agenți economici datorau aproximativ 3 milioane de lei primăriei pentru închirierea terenurilor agricole, pe când, urmare a unei verificări, Inspecția Financiară a constatat o datorie de doar 35.000 de lei.

Citiți și: Conflict funciar la nordul Moldovei: Sătenii își vor pământurile înapoi

Drept rezultat al acumulării materialului probator, femeia a fost recunoscută în calitate de bănuit și reținută pe un termen de 72 de ore. Actualmente de întreprind acțiuni de urmărire penală în vederea identificării altor factori de decizie implicați. Pe cazul dat a fost pornită o cauză penală pe marginea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu.

Dacă va fi găsită vinovată, funcționara riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 3 ani sau amendă în mărime de până la 1150 unități convenționale, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Conducerea urmăririi penale este în gestiunea Serviciului „Nord” al Procuraturii Anticorupție.

 

0