Fruntași ai PD, rudele acestora și persoane șantajabile, în spatele ONG-urilor care au semnat pentru uninominalul lui Plahotniuc

by Genko Genko

Media controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc a publicat recent o listă cu 53 de ONG-uri care ar susține inițiativa PDM de schimbare a sistemului electoral. Jurnaliștii Report.md au verificat aceste asociații obștești și au constatat că multe din ele au fost fondate și sunt administrate de fruntași ai partidului, de rudele acestora, de persoane șantajabile. Alte organizații semnatare apar ca beneficiari de bani publici.

Nume sonore de democrați

Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM), semnatară pentru votul uninominal, a fost fondată în anul 2010 chiar de Vlad Plahotniuc. Momentan, director general al acesteia este Andrei Crigan. Acesta este și președinte al grupului de lucru permanent din cadrul Consiliului Economic de pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova, conform unei anchete a Report.md.

O altă organizație semnatară este Centrul pentru Investigații Juridice și Apărarea Drepturilor Omului, fondat în iunie 2010 de actualul vicepreședinte al PDM, Sergiu Sîrbu, fapt cu care acesta se laudă și pe site-ul formațiunii. La ora actuală în calitate de președinte al Centrului apare Ina Sîrbu, soția deputatului PDM.

Fostul vicepreședinte al acestui centru, Veaceslav Agrigoroaie, este acumsecretar al Comisiei Electorale Centrale, după ce a fost, în perioada 2013-2015, asistent al deputatului Sergiu Sîrbu, iar în 2014 – consilier al vicepreședintelui Parlamentului, PD-istul Andrian Candu, finul oligarhului Plahotniuc.

Un alt vicepreședinte al PDM, Alexandru Cauia, președinte al tineretului democrat, a fost până nu demult președinte al Consiliului Național al Organizațiilor Studențești din Moldova (CNOSM) – o altă organizație semnatară în favoarea inițiativei PDM. Cauia a deținut funcția de președinte al acestei organizații în ultimii 6 ani. După preluarea de către Cauia a funcțiilor la PDM, președinte al CNOSM a devenit studenta Universității Tehnice a Moldovei, Cîrja Ana-Maria.

Un alt democrat, altă asociație

Societatea Modernizată prin Aspectele Reformelor Teritoriale (SMART), care a semnat în susținerea uninominalului, este înregistrată în localitatea Mileștii Mici din raionul Ialoveni. Conducătorul acesteia este Lilian Carmanu, primarul comunei, membru al PDM.

El este și vicepreședintele Organizației Teritoriale Ialoveni a PDM. Potrivit portalului Moldova Curată, în 2014, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că acesta s-a condus de interese personale atunci când a achiziţionat servicii de transport de la firma administrată de soacra sa.

De la CNA la partid

O altă asociație semnatară este Asociația Ștefan cel Mare și Sfânt, condusă de Andrei Batereanu, fostul bodyguard al ex-premierului Vlad Filat.

Batereanu a intrat în atenția presei în anul 2013 când a fost reținut de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie, fiind bănuit de trafic de influenţă. Potrivit denunţătorului, acesta ar fi pretins de la un agent economic 15 500 de euro. În 2014, el figura deja pe lista PDM, în prezent acesta fiind coordonatorul Organizației raionale de partid (ORP) Ocnița.

Uninominalul „diasporei” și „Analiștii politici”, cu ONG-uri, ai PDM

O altă asociație semnatară este A.O. Familii Migrante, care a fost condusă de membrul PDM, Olga Coptu. Și Asociația „Moldova Europeană Unită”, condusă de analistul politic Roman Mihăeş optează pentru votul uninominal.

Întreaga anchetă poate fi citită aici.

CITIȚI ȘI...