Freedom House: Moldova, pe locul 112 în lume la capitolul libertatea presei

by Genko Genko

Presa din Republica Moldova în anul 2013 a fost ”parțial liberă”, se arată în raportul anual al organizației neguvernamentale Freedom House privind libertatea presei în întreaga lume.

Țara noastră se situează pe locul 112 din 197 de state supuse studiului, câștigând trei poziții față de anul trecut.

Conform organizației neguvernamentale, presa noastră este la fel de liberă precum cea din țări ca Liban sau Tunisia, fiind depășită de state precum Malawi, Kenya sau Nicaragua.

Din cele 197 de țări și teritorii monitorizate în 2013, Freedom House identifică 63 de țări cu presă ”liberă”, 68 cu presă ”parțial liberă” și 66 de țări cu presă cel mai ”puțin liberă”.

Presa din România se situează pe poziția a 84-a, cea din Ucraina pe 139, iar cea din Rusia pe locul 176.

Cea mai liberă presă este cea din Norvegia, Olanda și Suedia, țări care se află pe prima poziție, la egalitate. Cea mai puțin liberă – în Coreea de Nord, țară urmată în clasament de Uzbekistan și Turkmenistan.

Potrivit raportului, doar 14% din populația lumii are acces la o presă ”liberă” sau o persoană din șapte. Un procent de 44% din populația de pe glob trăiește în zone unde presa ”nu este liberă” și un procent de 42% în zone unde mass-media sunt ”parțial libere”, punctează raportul.

”Asistăm la un regres general al libertății presei, cu guverne și actori privați care atacă jurnaliștii sau restricționează accesul acestora la evenimente, fie prin cenzurarea conținutului, fie prin concedierea lor din motive politice”, trage Freedom House un semnal de alarmă.

CITIȚI ȘI...