Franţa ar putea scufunda navele Mistral construite pentru Rusia

by Genko Genko

Cele două nave Mistral construite pentru Rusia ar putea fi scufundate de Franţa în largul mării, în cazul în care contractul va fi reziliat şi livrarea lor în Rusia nu va mai avea loc, scrie Le Figaro.

„Printre principalele variante luate în calcul de Paris este analizată şi posibilitatea distrugerii portelicopterelor. Acestea vor fi fie demontate şi reutilizate, fie scufundate în largul mării”, notează cotidianul francez.

Potrivit Le Figaro, o asemenea variantă de finalizare a contractului ruso-francez pentru construirea a două nave din clasa Mistral este „şocantă”. Cotidianul citează afirmaţiile unui înalt oficial militar francez, al cărui nume nu este precizat, care subliniază că asemenea măsuri „sunt de neadmis cel puţin ca atitudine faţă de muncitorii de pe şantierul Saint-Nazaire, unde au fost construite navele gigant”.

În acelaşi timp, cotidianul consideră „puţin probabile” încercările de a utiliza navele Mistral, numite deja „Vladivostok” şi „Sevastopol”, de către forţele militar-maritime ale Franţei, dat fiind că acestea „au fost modificate conform standardelor ruseşti şi, în acest caz, va fi nevoie de reconstruirea şi reutilarea lor, ceea ce, potrivit experţilor, va consta sute de milioane de euro”.

În aceste condiţii, „principala variantă rămâne posibilitatea de a găsi noi cumpărători pentru cele două nave Mistral”, subliniază Le Figaro. Potrivit publicaţiei, printre potenţialii clienţi figurează Canada, Egipt şi „o ţară nord-europeană”.

Prima navă Mistral, construită pentru Rusia şi numită „Vladivostok”, a fost lansată la apă în octombrie 2013 şi urma să fie predată Flotei Militare Ruse încă în noiembrie 2014. În ultimul moment, Parisul a suspendat pe termen nedeterminat predarea navei către partea rusă, motivându-şi decizia prin înrăutăţirea situaţiei din Ucraina.

De asemenea, iniţial era planificat ca cea de-a doua navă Mistral, numită „Sevastopol”, să fie predată Rusiei în a doua parte a lui 2015, însă şi în acest caz procedura a fost suspendată.

CITIȚI ȘI...