Fotoreporterul care a acționat în judecată Președinția, premiat de Candu; Grigoriţă regretă că a acceptat diploma şi se dezice de ea

Fotoreporterul care a acționat în judecată Președinția, premiat de Candu; Grigoriţă regretă că a acceptat diploma şi se dezice de ea

Fotoreporterul Constantin Grigoriţă, care a acționat în judecată Președinția Republicii Moldova, după ce i-a fost îngrădit accesul la mai multe evenimentele publice organizate de această instituție, a fost premiat de președintele Legislativului, Andrian Candu, pentru curaj. Totuşi, acesta anunță că regretă că a acceptat diploma şi se dezice de ea.

În cadrul Forumului Mass-Media, Candu i-a oferit fotojurnalistului o diplomă, pe care cel din urmă spune că regretă că a acceptat-o.

„Stimați colegi, cer scuze. Am greșit că am acceptat să primesc această diplomă. Acum fac un sondaj la care cer sfatul: ce ar trebui să întreprind cu ea. Scrieți-mi în comentarii la această poză P.S. Mulțumesc anticipat pentru orice tip de sugestii”, a scris Grigoriţă pe o reţea de socializare.

Ulterior, jurnalistul a venit cu un alt mesaj în care anunță că poate ar trebuie făcut un muzeu cu obiectele prin care autoritățile încearcă să ademenească ori să ponegrească jurnaliștii.

„Am găsit utilitatea diplomei primite astăzi. Poate totuși facem un muzeu cum autoritățile încearcă să ademenească ori să ponegrească jurnaliștii, care sunt în acest pretins stat. Eu fac donație la acest muzeu”, spune Constantin Grigoriţă.

Fotoreporterul, care i-a adresat şefului statului Igor Dodon mai multe întrebări incomode, a acţionat Preşedinţia în instanţă. Jurnalistul a depus cererea de chemare în judecată după ce nu a fost lăsat să mai participe la evenimentele organizate de instituţia prezidenţiale.

Citeşte şi: (FOTO) Jurnaliștii incomozi nu au ce căuta la evenimentul lui Dodon de la Condriţa; Fotoreporterului Constantin Grigoriţă i-a fost blocat accesul

Acum câteva luni, la o conferinţă de presă, jurnalistul i-a adresat lui Igor Dodon întrebări despre conflictul din regiunea transnistreană şi la relaţia sa cu Federaţia Rusă. „Cum președintele țării poate să meargă să-și ceară scuze de la cel care ne-a agresat? Au împușcat cu tehnică grea. Cu tancuri, trei tancuri. Eu am fost acolo şi am văzut cu ochii mei. Nu am împușcat eu. Cum un președinte poate să-și ceară scuze de la agresor?”, l-a întrebat el pe Igor Dodon.

Citeşte şi: „Epopeea continuă”: Fotoreporterul Constantin Grigoriţă nu a fost lăsat din nou să participe la conferința lui Dodon

Ulterior, Constantin Grigoriţă nu a mai fost lăsat la evenimentele Preşedinţiei. Organizațiile neguvernamentale de media au condamnat acțiunile de îngrădire a accesului la informație și restricțiile impuse unor jurnaliști considerați indezirabili de către Președinția Republicii Moldova. Într-o declarație comună semnată de mai multe ONG-uri de media, acestea au cerut asigurarea nediscriminatorie a accesului reprezentanților mass-media la evenimentele organizate de Președinție și la informația de interes public care trebuie să fie furnizată de această instituție în condițiile legii cu privire la accesul la informație.

Şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJM) a iniţiat un litigiu cu instituţia prezidenţială, după ce a îngrădit accesul la informaţie. CIJM a solicitat informații despre persoanele decorate cu distincții de stat de către președinții țării din 2001 până în prezent, precum și actele prin care șefii statului au respins candidaturile judecătorilor propuși să fie promovați sau numiți în funcție. Jurnaliştii au pierdut însă procesul, inclusiv la Curtea Supremă de Justiţie. Ulterior, dosarul a ajuns la CEDO. Cererea a fost deja înregistrată şi i s-a atribuit un număr.

0