(FOTO) Un computer a descifrat cel mai misterios manuscris din lume; Ce scrie în primul rând al textului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Manuscrisul Voynich are 240 de pagini și o vechime de aproximativ 600 de ani. A fost descoperit în 1912, într-o mănăstire din Italia, dar nimeni nu a reușit să-l traducă până acum.

Textul pare să fie scris într-un cod secret, iar conținutul manuscrisului este foarte diferit. Pe lângă text, include ilustrații detaliate cu plante exotice, stele, nuduri, dar și un desen celebru care îl înfățișează pe diavol.

Mulți criptografi au încercat să-l traducă, dar nici măcar echipa care a descifrat codul Enigmă, folosit de naziști, nu a reușit să înțeleagă acest cod medieval.

Acum, cu ajutorul unui computer și al algoritmilor de inteligență artificială, cercetătorii încep să dezlege marele mister care înconjoară manuscrisul.

Greg Kondrak, expert în computere la Universitatea Alberta, a folosit inteligența artificială pentru a identifica mai întâi limba în care a fost scris textul, potrivit yoda.ro.

Astfel, el a aflat că manuscrisul este redactat în ebraică, iar codul presupune renunțarea la vocalele din cuvinte și schimbarea ordinii literelor.

Computerul nu a tradus încă întregul manuscris, dar a descifrat prima propoziție din text, care, deși are sens, e totuși ciudată pentru începutul unei cărți.

Iată ce scrie: „Ea a făcut recomandări preotului, stăpânului casei și mie și oamenilor”.

Chiar dacă un calculator poate traduce corect cuvintele din manuscris, înțelesul lor rămâne în continuare un mister, iar pentru asta va fi nevoie de ajutorul istoricilor specializați în vechea cultură ebraică.

Un algoritm nu va putea niciodată să intuiască semnificația mesajului pe care autorul a încercat să-l transmită autorul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...