(FOTO) The Telegraph: 25 de lucruri uimitoare care nu le-ai știut despre Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

De Ziua Independenței Republicii Moldova, publicația britanică The Telegraph a dedicat un articol țării noastre. Aici se găsesc 25 de lucruri minunate mai puțin știut despre Moldova.

1. Este țara cel mai puțin vizitată din Europa

Dacă vă aventurați într-o vacanță în Republica Moldova, nu vă veți înghesui pentru spațiu cu alți turiști. Doar 94.000 de străini au intrat în țară anul trecut. Bangladesh, Guinea şi Republica Moldova se numără printre ţările ocolite de turişti.
c

2. Crama care deţine cea mai mare colecţie de vinuri din întreaga lume

Gale­ri­ile sub­te­rane ale ÎS „Com­bi­na­tul de Vinuri de Cali­tate Mileş­tii Mici” au intrat în Car­tea Recor­du­ri­lor „Guin­ness Book”, edi­tată în Marea Bri­ta­nie, la cate­go­ria „Cea mai mare cole­cţie de vinuri de cali­tate păs­trate în sti­cle” şi „Cea mai mare lun­gime a gale­ri­i­lor sub­te­rane arti­fi­ci­ale”.

moldova-travel-AP-2-large

3. Vinul moldovenesc este interzis în Rusia

În mod tradițional cea mai mare piață de export a Moldovei a fost Rusia, care a consumat până la 90 la sută din vin. Cu toate acestea, o dispută diplomatică, a făcut ca în anul 2013 Rusia să pună embargou asupra vinurilor moldovenești.

4. Mănăstiri magnifice

Cea mai importantă și, probabil, cea mai frumoasă atracție turistică a Moldovei este Orheiul Vechi, unde se găsește un complex monahal, care datează de mai mult de 2000 de ani.
moldova-travel-AP-5-large

5. Țara care aproape trei ani nu a avut președinte

Republica Moldova nu a avut timp de aproape 3 ani un președinte ales. În 2013, după aproape 3 ani de impas politic, Nicolae Timofti a fost ales președinte, cu sprijinul Alianței de Integrare Europeană.

6. Majoritatea moldovenilor sunt bilingvi sau trilingvi

Moldovenii vorbesc fie limba română, care este limba maternă, rusă sau găgăuză. Unii vorbesc toate trei.

7. Are o limbă pe cale de dispariție

Limba găgăuză este pe cale de dispariție. Aceasta este vorbită în Regiunea Autonomă Găgăuză și este calificată ca fiind pe cale de dispariție, conform UNESCO.

8. O țară săracă

Este cea mai săracă țară din Europa, cu un PIB pe cap de locuitor de doar 1.843 de dolari, potrivit Băncii Mondiale.

9. Soroca – atracție turistică

Soroca este un oraș în nord-estul Republicii Moldova, unde bogăția este etalată prin construcția de vile viu colorate, inspirate din Bazilica Sfântul Petru și teatrul Balșoi. În consecință, orașul a devenit un fel de atracție turistică.

moldova-travel-AP-3-large

10. Capitala a fost distrusă în 1940

După ce a fost invadat de Armata Roșie în iunie 1940, Chișinăul a suferit un cutremur în luna octombrie a aceluiași an, care a măsurat 7,3 grade pe scara Richter și a distrus o mare parte din oraș.

11. Are un teritoriu separatist

Regiunea cunoscută sub numele de Transnistria, și-a declarat independența față de Moldova în 1990, după un conflict armat. Cu toate acestea, regiunea, care își are propria monedă și controale la frontieră, nu este recunoscută oficial de niciun membru al Organizației Națiunilor Unite.

moldova-travel-AP-6-large

12. Republica Moldova în topul celor mai alcoolizate state

Republica Moldova a fost amplasată pe locul doi în topul celor mai mari consumatori de alcool din lume, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În fruntea clasamentului sunt poziționați cetăţenii din Belarus, cu un consum de alcool per capita de 17,5 litri.

13. Țară fără ieșire la mare

Republica Moldova are doar ieşire la Dunăre pe o fâşie de 600 de metri la extremitatea sa sudică (Giurgiuleşti).

14. Țara are totuși o plajă.

În ciuda faptului că nu are acces la mare, Moldova are o plajă, la Vadul lui Vodă.

15. Faună impresionantă

Fauna Republicii Moldova numără circa 14.800 de specii de animale, dintre care 281 specii de păsări.

16. Animalul național este bourul

Bourul era simbolul Principatului Moldovei, acum făcând parte din stema națională a României și din stema de stat a Republicii Moldova.
moldova-travel-AP-1-large

17. A debutat la Eurovision în 2005

Republica Moldova a debutat la Eurovision în 2005 fiind reprezentată de trupa Zdob și Zdub și de bunica acestora cu melodia Boonika bate doba. În finală Zdubii s-au clasat pe poziția a 6 cu 148 de puncte, cel mai bun loc obținut de Republicii Moldova în finală.

18. O țară ieftină

O călătorie în Chișinău costă 2 lei – 0,09 euro cenți, iar un abonament lunar pentru transportul public costă aproape 7 euro.

19. Mămăliga, mâncarea națională

Mămăliga, un terci făcut din făină de grâu, este mâncarea națională a Republicii Moldova. Aceasta este servită cu brânză, smântână, friptură sau pește.

vdefr

20. Are o zi întreagă dedicată vinului

De fapt, este mai mult un eveniment de două zile. Ziua vinului este obiceiul de a sărbători sfârșitul recoltării strugurilor și producerea vinului nou în Republica Moldova. În timpul festivității se organizează concursuri-degustări ale vinului produs în anul respectiv, precum și a strugurilor de diferite soiuri.

21. Istoria datează de milenii

Aici au fost găsite obiecte antice care datează de 1,2 milioane de ani. Obiectele au fost găsite în situri arhiologice și includ arme, bijuterii și ustensile de gătit.

22. Miorița

Miorița este un poem folcloric românesc, favorit în Republica Moldova, atât de favorit încât primele versuri sunt tipărite pe bancnote.

23. O țară cu sportivi puternici

Nicolae Birliba este campion mondial la ridicarea greutăților de nouă ori. În 2011, în vârstă de 49 de ani, el a ridicat o giră de 16 kg de peste 2500 de ori.

24. Te descalți atunci când intri în casă

Descălțatul la ușă este obligatoriu prin tradiție. Papucii se lasă la ușă. Regula se aplică în majoritatea țărilor fost sovietice, din motiv de igienă.

25. Sărbătorește Crăciunul de două ori

Moldovenii sărbătoresc Crăciunul de două ori – pe 25 decembrie și 7 ianuarie.
csdv


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...