(FOTO și VIDEO) OSCAR 2015: Birdman, marele câștigător

by Genko Genko

„Birdman”, de Alejandro Gonzalez Iñárritu, a primit premiul Oscar pentru cel mai bun film, la cea de-a 87-a gală de decernare a acestor distincţii, care a avut loc la Los Angeles. Filmul a avut nouă nominalizări şi a mai fost premiat pentru „cea mai bună imagine”, „cel mai bun scenariu original” şi „cea mai bună regie”.

La această categorie au mai fost nominalizate producțiile „American Sniper”, „Boyhood”, „The Grand Budapest Hotel”, „The Imitation Game”, „Selma”, „The Theory of Everything” și „Whiplash”.

Lungmetrajul este o comedie neagră, povestea unui fost star de cinema, devenit celebru prin rolul omului pasăre, „Birdman”, care încearcă să redobândească gloria de odinioară jucând într-un spectacol de teatru de cu totul altă factură decât filmele care l-au propulsat în lumea vedetelor. Pelicula a avut cel mai mare număr de nominalizări, nouă, și a obținut cele mai multe premii, patru.

Cea mai bună actriță în rol principal — Julianne Moore

02230727-1391213935

Julianne Moore și-a confirmat statutul de mare favorită și a câștigat duminică premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal cu producția „Still Alice”, în care joacă rolul unei profesoare universitare care este diagnosticată cu maladia Alzheimer.

Acesta este primul premiu Oscar primit de Julianne Moore, care a mai fost nominalizată de patru ori. Actrița în vârstă de 54 de ani era marea favorită a categoriei după ce a mai câștigat cu acest rol și un Glob de Aur, un premiu SAG și un premiu BAFTA.

Cel mai bun actor în rol principal — Eddie Redmayne

Actorul britanic Eddie Redmayne a câștigat duminică premiul Oscar la categoria cel mai bun actor în rol principal pentru portretul pe care-l face celebrului astrofizicianului Stephen Hawking în filmul biografic „The Theory of Everything”.

Cea mai bună regie — Alejandro González Inárritu pentru filmul „Birdman”.

Cel mai bun scenariu adaptat — Graham Moore pentru filmul „The Imitation Game”.

Cel mai bun scenariu original— Alejandro González Inárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris și Armando Bo pentru filmul „Birdman”.

Cea mai bună coloană sonoră — „The Grand Budapest Hotel”.

Cea mai bună melodie originală — „Glory” din „Selma” (Common and John Legend).

Cel mai bun lungmetraj documentar — „Citizenfour”.

Cel mai bun montaj — „Whiplash”.

Cea mai bună imagine — „Birdman”.

Cea mai bună regie artistică — „The Grand Budapest Hotel”.

„Cel mai bun film de animație – „Big Hero 6”.

Cel mai bun scurtmetraj animat — „Feast”.

Cele mai bune efecte vizuale — „Interstellar”.

Patricia Arquette, premiul pentru „Cea mai bună actriță în rol secundar”

Patricia Arquette a câștigat primul său premiu Oscar, cel pentru rol secundar feminin, cu interpretarea unei mame care luptă pentru a-și crește cei doi copii în „Boyhood”

02230503-1399888576

Cel mai bun mixaj de sunet — „Whiplash”.

Cel mai bun montaj de sunet — „American Sniper”.

Cel mai bun scurtmetraj documentar —„Crisis Hotline: Veterans Press 1″

Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune — „The Phone Call”.

Cel mai bun film străin – „Ida”.

Drama poloneză „Ida” a câștigat duminică premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, primul Oscar obținut de cinematografia din Polonia. Filmul realizat în alb-negru, în regia lui Pawel Pawlikowski, a fost considerat unul dintre favoriții acestei categorii, la mare luptă cu producția rusă „Leviathan”.

Cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură —”The Grand Budapest Hotel” (Frances Cannon).

Cele mai bune costume — „The Grand Budapest Hotel” (Milena Canonero).

Cel mai bun actor în rol secundar – J.K.Simmons (Whiplash),

02230351-1404191607

CITIȚI ȘI...