(FOTO) Războiul nervilor: Rusia ameninţă făţiş NATO

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ultimele manevre militare ale Rusiei încep să reflecte o imagine amenințătoare. Nu atât dimensiunea exercițiilor efectuate de trupele armatei ruse ar trebui să pună pe gânduri Occidentul, cât zonele în care au fost desfășurate acestea, alese parcă pentru a transmite un semnal către NATO.

Citeşte şi: Flota Rusiei din Marea Neagră a simulat căutarea de submarine „inamice”

Mai mult, inclusiv tipurile de exerciții efectuate de militarii ruși au simulat direct o confruntare cu forțele NATO, folosind submarinele nucleare, rachete balistice și bombardierele strategice din dotare.

Iar avertismentul dat este cu atât mai clar cu cât sistemele militare strategice, parte a capacității nucleare a Rusiei, au fost poziționate în apropierea granițelor NATO, arată o analiză Stratfor.

Demonstrație de forță fără preaviz
Conform declarațiilor oficialilor de la Moscova, exercițiul demarat fără vreun preaviz pe 16 martie va dura șase zile, perioadă în care armata rusă va solicita prezența în câmpul de operațiuni a 45.000 de soldați, 3000 de vehicule, 40 de nave de suprafață, 15 submarine și 110 avioane militare.

Citeşte şi: Demonstrație de forță în Rusia: Peste 80.000 de militari participă la manevre fără precedent

Piesele de rezistență sunt sistemul de rachete Iskander, bombardierele strategice relocate în Crimeea și submarinele de escortă pentru flota navală.

Inițial, scopul declarat al exercițiilor de luptă se concentra pe rolul flotei nordice și timpii de reacției ai acesteia în cadrul ocupării pozițiilor în arhipelagurile Novaya Zemlya și Franz Josef, din regiunea arctică.
Forţe militar Rusia Foto Stratfor
Foto: Stratfor
Citeşte şi: Bombardiere strategice ruse efectuează exerciţii militare în Arctica

Amenințare fățișă
De la vorbe până la fapte este un drum lung, așa că între timp rușii și-au adaptat planul din mers și exercițiul din zona arctică s-a extins până spre granița cu Finlanda, în regiunile Kaliningrad și Crimeea, două avanposturi către Europa deținute de ruși, precum și în Marea Neagră și Marea Baltică.

Combinația de manevre militare efectuate de trupele rusești ridică gradul exercițiului la rangul de poveste nucleară și mișcare provocatoare pentru NATO și țările din Europa de Est.

Ținând cont de antecedentul creat în estul Ucrainei, posibilitatea, deși improbabilă, de a vedea Rusia extinzând raza acțiunilor militare nu poate fi ignorată.

Din acest motiv și pentru că Rusia a mimat un exercițiu de luptă dus împotriva forțelor armate occidentale, Europa trebuie să rămână în stare de alertă.

Prin relocarea bombardierelor Tu-22M3, Rusia invocă deschis pericolul unei confruntări nucleare.

Luând în considerare anunțul făcut de Moscova prin care se ia în calcul amplasarea armelor nucleare în Crimeea, Rusia leagă direct problema ucraineană și creșterea prezenței sale militare în zona arctică de arsenalul nuclear de care dispune.

Citeşte şi: Metodă inedită a Rusiei de a spiona Marea Britanie: „Putin a ordonat acte de provocare”

Exerciții în oglindă
Zona largă de desfășurare a amplelor exerciții militare efectuate de Rusia depășește modelul adoptat în cazul altor manevre de acest gen.

De altfel, rușii par să își impună prezența în zonele limitrofe în care forțele NATO au desfășurat de curând exerciții militare: țările baltice, România și Ungaria.

Cele mai importante exerciții derulate de NATO s-au desfășurat sub egida UȘ Operation Atlantic Resolve, cu participarea unor importante forțe navale și aeriene din partea armatei Statelor Unite.

În tot acest timp, forțele armate rusești au constatat o creștere a prezenței aeriene a Statelor Unite în zona Mării Baltice și o supraveghere constantă din partea NATO.

În replică, exercițiile militare efectuate de Rusia s-au extins din Nord până la Marea Baltică și Marea Neagră.

Chiar dacă în trecut Rusia a efectuat exerciții militare de o amploare chiar mult mai mare, cele de acum par clar îndreptate spre NATO şi aliaţii săi din estul Europei.

Citeşte şi: Mobilizare impresionantă; Cum se pregătesc tinerii polonezi de un război cu Rusia

Politica flexării mușchilor
Luând în considerare tensiunea militară care înconjoară criza stârnită în Ucraina și fragilul acord de încetare a focului din Lugansk și Doneţk, actuala atitudine a Moscovei este clar una agresivă, venind și după o misterioasă absență de o săptămână și jumătate a liderului Vladimir Putin.

Rusia are tot interesul să își încordeze mușchii pentru a aminti că nu are de gând să facă vreun pas înapoi în problema ucraineană, iar faptul acesta a fost perceput destul de clar de guvernele occidentale.

Pentru moment, Statele Unite au amânat trimiterea celor 300 de militari în vestul Ucrainei, ca parte a unui exercițiu comun cu armata din Ucraina.

Citeşte şi: Experți militari britanici au ajuns în Ucraina, pentru a instrui trupele locale

Dar, dincolo de criza ucraineană, Rusia a găsit și momentul propice pentru a răspunde intensificării activității militare din Europa de Est, unde problemele din estul Ucrainei au reverberat destul de puternic.

Exercițiile, desfășurate de o parte și de alta a liniei subțiri care delimitează Occidentul de Rusia, au căpătat aceeași amploare ca în perioada Războiului Rece.

În acest context, exercițiile Rusiei servesc ca amenințare pentru forțele adverse, armata rusă demonstrându-și capabilitățile și arătându-și clar intențiile.

Nu în ultimul rând, acest tip de demonstrație de forță seveşte chiar intereselor rușilor, conducătorii armatei putând să evalueze clar capacitatea de răspuns a forțelor militare din subordine.

Însă, pe lângă generalii ruși, restul lumii își poate face, la fel de bine, o idee despre tipul de operațiuni și armele pe care Rusia le consideră ca fiind esențiale în planurile sale strategice.

Citeşte şi: Lituania a reintrodus serviciul militar obligatoriu; Amenințarea rusă e la granițe


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...