(FOTO) Protest la sediul Comisiei de la Veneția: Moldovenii se opun schimbării sistemului electoral de vot

(FOTO) Protest la sediul Comisiei de la Veneția: Moldovenii se opun schimbării sistemului electoral de vot

După cum au anunţat anterior, moldovenii din diaspora organizează o manifestaţie de protest astăzi, când membrii Comisiei de la Veneția vor discuta asupra proiectului de lege privind schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova și vor lua o decizie în acest sens.

Moldovenii protestează în apropiere de Scuola Grande San Giovanni Evangelista, acolo unde se desfăşoară cea de-a 111-a sesiune plenară a Comisiei de la Veneția, urmând a fi dezbătute şi subiectele legate de Republica Moldova.

Pe agenda întrunirii se regăsesc două proiecte legate de ţara noastră, unul dintre care este cel al preşedintelui Igor Dodon privind extinderea atribuţiilor şefului statului de a dizolva Parlamentul. Cel mai aşteptat însă este avizul Comisiei de la Veneţia în privinţa oportunităţii modificării sistemului electoral în Moldova, din cel proporţional în unul mixt.

Potrivit agendei, subiectul va începe a fi discutat în jurul orei locale 12:00, ceea ce corespunde orei 13:00 conform fusului orar din Republica Moldova.2

De menţionat că, agenția Reuters a relatat că planurile de schimbare a sistemului electoral în Republica Moldova au fost considerate „inoportune” de către experți ai Comisiei de la Veneția. Conform sursei, concluzii se conțin într-un document încă nepublicat oficial, pe care Comisia de la Veneția îl va examina pe 16 iunie.r

Dar spicherul democrat Andrian Candu, intervievat de agenție, a spus de pe acum că nu este de acord cu toate concluziile experților, iar coaliția majoritară va accepta doar unele recomandări tehnice, nu și pe cele care, în opinia sa, depășesc competențele experților Comisiei de la Veneția.

În ultimul timp, atât liderul PD, Vlad Plahotniuc, cât şi preşedintele Igor Dodon vorbesc despre faptul că „Republica Moldova este un stat suveran” şi „niciun expert din exterior nu trebuie să dicteze ce legi trebuie adoptate”.

0