(FOTO) Prima grădiniţă de tip energo-eficient, inaugurată la Călăraşi. Costurile de întreţinere ale clădirii sunt cu 90% mai mici

(FOTO) Prima grădiniţă de tip energo-eficient, inaugurată la Călăraşi. Costurile de întreţinere ale clădirii sunt cu 90% mai mici

Prima grădiniță de tip energo-eficient din ţara noastră – grădiniţa „DoReMicii” a fost inaugurată azi în orașul Călărași. Construcția acesteia a fost începută în aprilie 2016 şi a durat puţin peste un an. Astăzi instituţia preşcolară şi-a deschis larg porţile pentru copii şi părinţi. De la eveniment nu au putut lipsi invitaţii de onoare, fără de care ar fi fost imposibilă realizarea acestui proiect.

Instituţia preşcolară a fost construită cu sprijinul Guvernului Germaniei, fiind nu doar o investiție benefică pentru locuitorii din oraşul Călărași, ci și un exemplu de respectare a normelor europene de mediu și de eficiență energetică. Astfel, datorită tehnologiilor inovative, panourilor solare instalate, pompelor geotermale şi termopanelor de ultimă generaţie, costurile anuale de întreţinere a grădiniţei vor fi cu 90% mai mici decât ale unei clădiri similare.

Prezentă la eveniment, ambasadoarea Germaniei la Chișinău, Ulrike Knotz, a menţionat că acest proiect a fost realizat în cadrul Programului „Infrastructură socială şi eficienţă energetică” şi a exprimat toată deschiderea pentru susţinerea în continuare a unor astfel de proiecte sociale în Republica Moldova. „În selectarea proiectelor ne vom baza și pe viitor pe cel mai important criteriu – beneficiul direct adus cetățenilor pentru îmbunătățirea condițiilor de viață”, a declarat diplomatul german.

Grădinița „DoReMicii” din orașul Călărași are o suprafață de 1.100 metri pătraţi și va fi frecventată de peste 100 de copii, inclusiv cu vârste de până la 3 ani. Valoarea totală a proiectului este de peste un milion de euro, banii fiind acordați de Banca germană de investiții KfW.

1 2 3 4 5 7 8 9 10 11

0