(FOTO) O experiență adevărată ”fără viză în Europa”; fără Leancă, fără Filat și fără artificii

by Genko Genko

În ultimele 48 de ore presa de la Chișinău a mediatizat cu exces de zel și lux de amănunte subiectul ”fără vize în Europa”.

Luni, jurnaliștii moldavi s-au înghesuit în avionul închiriat de Guvern, care ducea spre Atena toată ”spuma” (da, spuma, și nu crema) politicii de pe malurile Bâcului, pentru a profita de așa-zisa libertate de a circula fără vize în Europa. Un spectacol de prost gust de altfel, în condițiile în care toți politicienii urcați în avion au pașapoarte diplomatice, cetățenie română sau măcar vize Schengen, putând circula oriunde le dorea sufletul și până la 28 aprilie.

Marți, deja s-a început goana spre Sculeni, acolo unde Ponta și Leancă și-au dat întâlnire pentru a mai face spectacol într-un an plin de zbucium electoral pe ambele maluri ale Prutului. Desigur, și cu această ocazie blițurile au luminat fără încetare, mai ales că autoritățile au avut grijă și ca totul să fie lună la Sculeni.

Noi am ales însă să trăim experiența ”fără vize” la Leușeni-Albița, acolo unde nu s-au înghesuit nici oficialitățile și nici blițurile n-au luminat.

Iată-ne ajunși la Leușeni. La coadă stau aproximativ 10 mașini, iar polițiștii de frontieră moldoveni își fac treaba cu rapiditate.

”Nu e niciun fel de flux mai mare de când s-a liberalizat regimul de vize. Da, zilele acestea trec granița mai mulți cetățeni, care se întorc la lucru după sărbători, dar majoritatea lor au ”Soggiorno” (permis de ședere în Italia) sau cetățenie română”, ne spune polițistul care verifică actele.

Coadă normală la punctul de trecere Leușeni

Coadă normală la punctul de trecere Leușeni

”Nu pot să vă spun un număr exact al celor fără ”Soggiorno” sau vize care au trecut în aceste zile vama, dar sunt puțini”, ne mai comunică funcționarul.

După maximum 10 minute trecem de vama Leușeni și ne îndreptăm încrezători spre România.

Vama Leușeni

Grănicerii moldoveni își fac treaba foarte rapid

Și iată-ne ajunși la Albița, unde priveliștea, ca de obicei, e una care îți cam taie din cheful de a vedea Europa.

Vama Albița Independent

România ne întâmpină cu cozi interminabile

La Leușeni aveam 10 mașini, la Albița, în jur de 100. Vă întrebați cum e posibil? Și noi, mai ales că nu e prima dată când se întâmplă așa ceva.

Pe minut ce trece cozile se măresc, iar nervii cresc...

Pe minut ce trece cozile se măresc, iar nervii cresc…

Maximum 10 minute de așteptare la Leușeni, mai bine de o oră și jumătate la Albița. Polițiștii de frontieră și vameșii români verifică până și borcanele cu magiun.

Și ei ne confirmă că majoritatea covârșitoare a celor care trec frontiera au permis de ședere în Europa sau cetățenie română. ”Maximum 10%, dacă nu mai puțini, se folosesc doar de pașapoarte biometrice”. 

Așadar, concluzia zilei  e că moldovenii care aveau de dus în Europa ajung acolo și fără vize. Așa cum ajung și demnitarii care se bat cu pumnii în piept, arogându-și un merit ce le aparține mult prea puțin, cel de a merge ”fără viză” în Europa.

Alex Cozer

CITIȚI ȘI...