(FOTO) Lux LEVEL Dodon! Șeful statului a zburat la Forumul Economic din Sankt-Petersburg cu o aeronavă charter de 120.000 euro

(FOTO) Lux LEVEL Dodon! Șeful statului a zburat la Forumul Economic din Sankt-Petersburg cu o aeronavă charter de 120.000 euro

Președintele Igor Dodon, care se află acum la Sankt-Petersburg, la Forumul economic internațional, s-a deplasat în capitala de nord al Federației Ruse cu unul dintre cele mai mari aeronave charter, aparținând unei companii de afaceri din Rusia. Potrivit informațiilor Agenției Omega, doar pentru zbor șeful statului ar fi trebuit să plătească circa 120 de mii de euro.

După cum a relatat pentru Omega o sursă din cadrul Serviciului protecție de stat, Igor Dodon împreună cu soția sa, Galina, au zburat spre Sankt-Petersburg cu o cursă charter de clasa business.

Urmărind datele serviciului Flighradar24.com, miercuri din Chișinău spre Sankt-Petersburg a zburat doar o singură aeronavă charter – un Bombardier Challenger 850 – aparținând companiei private rusești Sirius Aero. Aeronava a aterizat la Chișinău în jurul orei 11 a zilei de marți, 22 mai, din Aeroportul Vnukovo, din Moscova, și s-a aflat în parcarea Aeroportului Internațional Chișinău timp de o zi.

Având interdicția de a tranzita spațiul aerian al Ucrainei, aeronava companiei ruse cu președintele Dodon la bord a zburat pe de asupra României, Ungariei, Slovaciei, Poloniei, Lituaniei, Lenoniei și Estoniei, înainte de a ateriza la Sankt-Petersburg.

Sirius Aero este una dintre cele mai mari companii aeriene de afaceri din Rusia. Potrivit informațiilor, zborul/așteptarea unei asemenea aeronave pe direcția Moscova – Chișinău – o zi așteptare – Sankt-Petersburg – Chișinău – Moscova, costă peste 120 de mii de euro.

Este de menționat și faptul că, de fiecare dată, atunci când recurgea la zboruri regulate, Igor Dodon nu ezita să facă poze și să le plaseze pe rețelele de socializare, insistând asupra economisirii banilor publici. De această dată însă, în afara pozei în care apare alături de soția sa Galina, ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Farit Muhametșin, și bașcanul găgăuz, Irina Vlah, în care anunță că va întreprinde o vizită de lucru la Sankt-Petersburg unde va participa la Forumul Economic Internațional – 2018, care își va ține lucrările în perioada 24-26 mai, Igor Dodon nu a mai făcut publice informații privind zborul său spre capitala de nord a Rusiei.

Trebuie de mai menționat și faptul că unicul zbor direct spre Sankt-Petersburg din Aeroportul Internațional Chișinău, operat de compania Air Moldova, a decolat ieri în jurul orei 7 dimineața, adică cu mult timp înainte ca Igor Dodon să anunțe despre deplasarea sa. Totodată, următoarea cursă regulată spre capitala de nord a Rusiei va decola în jurul orei 20 a zilei de astăzi.

Autoritățile nu au comunicat deocamdată despre proveniența resurselor pentru achitarea zborului charter cu care s-a deplasat șeful statului La Forumul Economic Internațional, precum și legalitatea utilizării unor asemenea cadouri de către funcționarii aflați în statutul de președinte de țară.

Compania Sirius Aero este parteneră a companiei Rusline, oferind din numele acesteia servicii de tip charter. Potrivit site-ului companiei, aeronava Bombardier Challenger 850, care este cea mai mare din flota Sirius Aero (cu excepția a două avioane de producție rusească), poate lua la bord până la 14 pasageri. Aceasta are un salon de 12,25 m lungime, lățimea de 2,49 m și înălțimea de 1,85 m. Aeronava are o autonomie de zbor de până la 3.900 km.

0