(FOTO) Harvey, retrogradat ca furtună tropicală, a ucis cel puţin doi oameni în Texas, a rănit alţi 12 şi poate provoca inundaţii catastrofale

by Genko Genko

Harvey a ucis cel puţin două persoane şi a rănit mai multe altele în Texas, unde cel mai puternic uragan care a atins Statele Unite din 2005 încoace ar putea să provoace, în continuare, inundaţiii extrem de grave, relatează The Associated Press şi AFP.

O persoană a murit în inundaţii la Houston, iar alta la Rockport. Un purtător de cuvânt al centrului pentru Operaţiuni de Urgenţă de la Houston, Gary Norman, a anunţat sâmbătă noaptea că această a doua victimă este o femeie care pare că a ieşit, într-o apă adâncă, din maşină.

Însă autorităţile nu au confirmat cauza morţii. Ea a fost găsită la 27 de metri distanţă de vehicul. Potrivit lui Norman, femeia a fost declarată moartă la faţa locului de un medic care se afla în zonă.

Primul deces confirmat de către autorităţi, sâmbătă, este ”o persoană care a fost blocată în incendiul casei sale în timpul furtunii”, a declarat pentru presă un oficial de rang înalt din comitatul Aransas, pe coasta texană.

Cel puţin alte 12 persoane au fost rănite uşor, potrivit acestui oficial, care nu a oferit alte precizări.

„Vom avea nevoie de ani de zile pentru a ne reveni după acest dezastru”, a estimat reprezentantul Agenţiei federale pentru Situaţii de Urgenţă Brock Long: ”Există riscul să fie un eveniment extrem de îndelungat şi frustrant pentru Texas”.

După ce a acostat în acest stat din Sud vineri, către ora locală 22.00 (sâmbătă, 6.00, ora României), ca un uragan de categoria 4 – pe o scală de cinci -, Harvey a fost retrogradat la o furtună tropicală, cu rafale de vânt de 110 kilometri la oră, potrivit ultimului buletin al Centrului Naţional al Uraganelor (NHC) de sâmbătă, la ora locală 18.00 (duminică, 1.00, ora Moldovei).

Însă înaintarea sa lentă, cu numai patru kilometri pe oră, îl face foarte periculos, pentru că potopul va continua în aceleaşi regiuni timp ce mai multe zile.

Garda Naţională a intervenit în unele localităţi, precum Virginia.

„Inundaţii extrem de grave sunt în curs”, a avertizat NHC. Potrivit centrului Uraganelor, ploi pot atinge până la 100 de centimetri în unele locuri, până joi, şi vor provoca ”inundaţii catastrofale şi potenţial mortale”.

O imagine cu un câine care pare să ducă în gură un sac cu hrană a devenit virală pe Internet.

Preşedintele Donald trump, care a semnat încă de vineri o declarare a unei catastrofe naturale, a îndemnat sâmbătă echipele să rămână ”deplin mobilizate”, pentru că urmările lui Harvey se vor face simţit în zilele următoare, potrivit Casei Albe.

CITIȚI ȘI...