(FOTO) Cum a ajuns Azerbaidjanul „exemplu de bune practici în sistemul judecătoresc” pentru Republica Moldova?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Azerbaidjanul a devenit un „exemplu de bune practici în sistemul judecătoresc” pentru Republica Moldova. Cel puțin asta putem afla dintr-un comunicat plasat pe pagina Ministerului Justiției.

Potrivit comunicatului, ministrul Justiției Vladimir Cebotari a avut o întrevedere cu o delegație a Comisiei Europene pentru Eficiența Justiției (CEPEJ), în cadrul căreia au fost apreciate „standardele de construcție și de amenajare a instanțelor de judecată” din Azerbaidjan.

Totuși, o afirmație precum că justiția dintr-un stat precum Azerbaidjanul poate servi drept exemplu de „bune practici” este una ciudată chiar și pentru un stat precum Republica Moldova, aflat la coada topurilor internaționale privind libertatea justiției.

Potrivit ultimului raport al Forumului Economic Mondial (WEF), privind clasamentul global al competivității, justiția din Republica Moldova este una dintre cele mai puțin libere din lume, situându-se pe locul 132 din 137 de țări.

Citește și: (GRAFIC) Moldova rămâne una dintre țările cu cea mai coruptă justiție din lume

Chiar și așa, stăm mai bine decât Azerbaidjan, un stat care nici măcar nu a apărut în acest top. Mai mult, potrivit altor clasamente internaționale, Azerbaidjanul stă, cel puțin deocamdată, mult mai prost decât Republica Moldova în ce privește democrația și libertățile.

Astfel, potrivit indicelui global al democrației, Azerbaidjanul este un stat autoritar, situându-se pe poziția a 148 din 176 de state, cu mult în spatele Republicii Moldova.

În ce privește libertatea presei, Azerbaidjanul se situează pe poziția a 162-a din 180 de țări, într-un clasament unde Republica Moldova se regăsește pe locul 80.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...