(FOTO) Cu preotul pe blindată, trecând Nistrul; Militarii ruși de la Tiraspol au efectuat exerciții

(FOTO) Cu preotul pe blindată, trecând Nistrul; Militarii ruși de la Tiraspol au efectuat exerciții

Unități motorizate din cadrul Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR), ce staționează în Transnistria, au participat joi la un exercițiu militar în cadrul căruia blindate rusești au forțat râul Nistru, în apropiere de localitatea Ternovca din raionul Slobozia.

În cadrul acestui exercițiu, militarii ruși au primit ordin să forțeze râul Nistru pentru a debarca pe celălalt mal, în luptă intrând și transportoare blindate BTR-70, așa cum a informat agenția oficială transnistreană Novosti PMR.

„Lupăatorii au demonstrat promptitudine, putere, experiență și pricepere, îndeplinind cu succes sarcinile atribuite. Granița a fost asigurată, formațiunile armate ilegale ale inamicului au fost distruse”, se arată în articolul triumfalist de pe sursa citată.

Este interesant că la exerciții au asistat numeroși civili, în mare parte copii, iar pe una dintre blindatele care a trecut râul Nistru a fost fotografiat și un preot.

Exercițiile vin la scurt timp după ce delegația moldoveană în Comisia Unificată de Control (CUC) și-a exprimat, acum două zile, îngrijorarea în legătura cu pregătirile pentru desfășurarea neautorizată a unor exerciții militare ce prevăd forțarea râului Nistru, care ar putea genera noi tensiuni în zona de securitate.

„Acţiunile menţionate, precum şi alte precedente similare întreprinse de către partea transnistreană şi susţinute de către conducerea contingentului de pacificatori din partea Federaţiei Ruse le calificăm drept provocatoare şi sfidătoare, care încalcă mecanismul existent al desfăşurării misiunii de pacificare. Reprezentanţii Tiraspolului expansiv manifestă incapacitatea de a-şi respecta obligaţiunile asumate, ignorând totalmente documentele de bază ale Comisiei şi blocând, astfel, înţelegerile atinse anterior la nivel de copreşedinţi”, se arată în comunicatul CUC emis la 1 august.

0