(FOTO) Copiii sirienilor refugiaţi în Turcia, exploataţi în fabrici care produc haine de firmă pentru Europa

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Marile fabrici de confecţii din Turcia profită din plin de forţa de muncă ieftină reprezentată de refugiaţii sirieni şi mai ales de copiii acestora, care ajung să muncească şi câte 12 ore pe zi, „la negru”, pentru salarii de mizerie, arată o anchetă BBC.

Reporterii britanicii au investigat în secret folosirea refugiaţilor minori în fabricile din Turcia, un fenomen care nu este reflectat în documentele oficiale şi este negat de marile branduri din industria hainelor.

Rezultatele anchetei sub acoperire arată că Mark and Spencer, Zara, Mango şi Asos sunt doar câteva dintre marile nume ale industriei de profil care beneficiază de pe urma exploatării copiilor fugiţi în Turcia din calea conflictului din Siria.
_92014350_wideinsideastekstil
Reprezentanţii firmelor menţionate susţin că monitorizează permanent lanţul de furnizori şi nu tolerează exploatarea refugiaţilor sau a minorilor.

Potrivit oficialilor brandului Mark and Spencer, inspecţiile derulate în fabricile partenerilor din Turcia nu au scos la iveală nereguli în această privinţă, în acestea neexistând forţă de muncă recrutată din rândul refugiaţilor sirieni.

Cu toate acestea, reporterii BBC au stat de vorbă cu mai mulţi copii sirieni care lucrează în condiţii mizere în fabricile care furnizează marfa pentru firma britanică.

Unul dintre refugiaţi abia a împlinit 15 ani, dar lucrează mai bine de 12 ore pe zi călcând hainele care sunt expediate apoi în magazinele firmei britanice.
_92013317_mandslabels
Refugiaţii sunt plătiţi cu puţin peste 1 euro pentru fiecare oră de muncă, mult sub nivelul salariului minim din Turcia.

Ancheta jurnalistică efectuată de reporterii BBC a stârnit îngrijorare în birourile conducerii Mark and Spencer, reprezentanţii firmei susţinând că nu ştiau nimic despre aceste abateri şi că le vor oferi contracte de muncă permanente sirienilor din aceste fabrici.

Cu toate acestea, activiştii pentru drepturile omului susţin că retailerii nu fac suficiente eforturi pentru a preveni aceste abuzuri.

„Nu este de ajuns să spui că nu ai avut cunoştinţă despre asemenea lucruri şi să afirmi că nu este vina ta”, susţine Danielle McMullan, reprezentantă Business & Human Rights Resource Centre.
_92017679_asoshazarlabelwider
„Aceste firme au responsabilitatea de a monitoriza şi a înţelege unde şi în ce condiţii sunt fabricate mărfurile produse sub brandul lor”, mai spune McMullan.

De unde vin hainele ieftine

Turcia reprezintă o destinaţie preferată de marii retaileri de confecţii, preţul forţei de muncă fiind redus, iar apropierea de Europa permiţând preluarea rapidă a unor comenzi de ultimă oră.

Însă în spatele poveştilor de succes din industria textilă a Turciei se ascund şi dramele unor sclavi moderni, forţaţi să lucreze în condiţii improprii şi pe salarii mizere.

Emisiunea Panorma, pe care postul TV britanic urmează să o difuzeze pe 24 octombrie, arată cum refugiaţii sirieni, împreună cu copiii de 10-12 ani ai unora dintre ei, prestează diverse munci în fabricile de confecţii din Turcia, care furnizează marfă pentru brandurile Asos, Zara, Mango, Next sau Mark and Spencer.

Într-o fabrică în care refugiaţii croiesc jeanşi pentru Mango, reporterii au descoperit că aceştia sunt expuşi direct la efectele unor substanţe toxice folosite în procesul de producţie, fără a beneficia de o minima protecţie.
_92014352_sprayjeans
Reprezentanţii firmei Mango afirmă însă că fabrica este condusă de un subcontractor local, iar inspecţiile derulate în această unitate nu au descoperit niciun fel de abatere de la normele de securitate în muncă.

Inditex, compania din spatele brandului Zara, susţine că a observat unele nereguli la fabricile din Turcia, dar a dat un termen de şase luni pentru remedierea problemelor, acesta urmând să expire în luna decembrie a acestui an.

Retailerul Asos a fost de asemenea nevoit să constate că furnizorul său de îmbrăcăminte a folosit ilegal forţă de muncă din rândul refugiaţilor sirieni, inclusiv minori cu vârste sub 16 ani.

Firma susţine totuşi că nu este vorba despre un partener agreat, ci de o comandă preluată de fabrica în cauză de la un alt furnizor, care nu a putut face faţă volumului de marfă solicitat.

Asos a acceptat să plătească pentru reintegrarea copiilor în mediul şcolar, iar adulţii sirieni angajaţi „la negru” în fabrica respectivă vor fi salarizaţi corespunzător până la angajarea lor cu forme legale.

„Am implementat aceste programe de remediere, chiar dacă fabrica respectivă nu figurează în rândul furnizorilor Asos”, a explicat un purtător de cuvânt al companiei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...