(FOTO) Cele mai înfometate națiuni din lume

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Potrivit Forbes, actualmente, în lume există 1.645 de miliardari; asta în timp ce alte 870 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de foamete. Chiar dacă s-a micșorat faţă de 1990, Indicele de Înfometare Globală (GHI) rămâne unul alarmant. Cel mai sărac continent din lume, Africa, este gazda a nouă din 10, cele mai înfometate ţări din lume.

Pentru ameliorarea situaţiei, agenţia umanitară Concern, din Irlanda, propune asigurarea stabilităţii politice, introducerea unui model de agricultură sustenabil şi o mai bună protecţie împotriva dezastrelor naturale.

Agenția Concern a inclus în lista cu 5, cele mai înfometate ţări din lume:

5. Republica Sudan:
Cea de-a treia ţară, ca mărime, din Africa, este una dintre cele mai subdezvoltate ţări din lume şi, potrivit ”The Corruptions Perception Index”, este și una dintre cele mai corupte. Neliniştile sociale şi cele două războaie civile prin care a trecut a făcut ca 20% dintre sudanezi să trăiască sub limita internaţională a sărăciei (sub 1,25 dolari pe zi). Situaţia actuală se înrăutăţeşte pe zi ce trece, unul dintre statele componente, Jonglei cerând ajutor internaţional de urgenţă din cauza lipsei de alimente.
cats

4. Timorul de Est:
După 24 de ani de luptă pentru obţinerea independenţei faţă de Indonezia, Timorul de Est este încă în reconstrucţie. Chiar dacă tara este bogată în resurse, o mare parte a populaţie suferă de foamete. Anual, locuitorii suferă în timpul „anotimpului foametei”, perioada de timp între când se ternină resursele de anul trecut şi apare noua recoltă. Datorită ajutorului AusAID şi a creşterii susţinute a Produsului Intern Brut (a şasea la nivel mondial în 2013), situaţia pare să se schimbe spre bine.
cats

3. Insulele Comore:
Locuitorii insulelor Comore, arhipeleag situat în Oceanul Indian, sunt victimele sărăciei cauzate de violenţa politică a națiunii. De la obţinerea independenţei, în 1975, ţara a trecut prin mai multe lovituri de stat care i-au frânat dezvoltarea. Resursele sunt limitate, comorezii exportând vanilie, cuişoare şi esenţe de parfum, materii prime care suferă fluctuaţii mari ale preţurilor, de aceea se bazează foarte mult pe ajutor internaţional şi sumele trimise de locuitorii care trăiesc şi muncesc în alte colţuri ale lumii.
cats

2. Eritrea:
De la câştigarea independenţei faţă de Etiopia în anul 1993, Eritrea a fost condusă de Isaias Afwerki, care a impus un regim autocratic şi represiv. Viitorul pare să arate bine şi pentru această ţară, care, la fel ca Timorul de Est, are una dintre cele mai mari rate de creştere a PIB-ului. Acest lucru, alături de un management mai eficient al resurselor (aur, cupru, granit) ar putea scădea nivelul de sărăcie şi implicit al foametei din această ţară.
cats

1. Burundi:
Naţiunea cu cei mai mulţi locuitori înfometaţi este Burundi, unde 60% din populaţie este subnutrită. Burundi este afectată de corupţie, instabilitate politică şi nelinişti sociale (în special începând din 1990). Slabul acces la educaţie arată că în Burundi sunt şanse mici de evoluţie a ţării prin mijloace proprii, astfel încât ţara se bazează pe ajutor extern, care reprezintă 42% din veniturile naţionale.
cats


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...