(FOTO) Ce telefoane folosesc cei mai importanți lideri ai lumii

by Genko Genko

Timp de mai bine de 4 ani de zile, cel mai ”bine conectat” lider al lumii, șeful statului american, Barack Obama, s-a folosit de telefoane ale canadienilor de la BlackBerry. El utiliza un un model special realizat, testat de către cei de la Agenția Națională de Securitate (NSA).

Însă în ultimele luni, Casa Albă a început să testeze modele noi, ale celor de la Samsung sau LG, putând împinge astfel și mai mult spre un colaps financiar producătorul canadian, care și așa a anunțat pierderi de aproape 6 miliarde de dolari în 2013, doar comenzile administrației americane mai salvându-le puțin reputația.

Pentru un lider mondial, telefonul utilizat nu are tocmai același sens ca pentru un simplu utilizator. În primul rând, telefoanele acestora trebuie să fie protejate împotriva unor atacuri cibernetice sau a serviciilor străine de spionaj, care și-ar dori foarte mult să asculte ceea ce vorbesc liderii lumii. Pentru un președinte de stat, să-i fie ascultat telefonul ar însemna un mare eșec și o mare rușine pentru serviciile naționale de securitate, așa că aceștia au foarte bine grijă să folosească telefoane speciale.

Cei de la ”The Guardian” deja prevăd pe viitor o schimbare la Casa Albă, în pole-position pentru a lua locul celor de la BlackBerry fiind Apple și Samsung. Iar dacă schimbarea nu se va produce în mandatul lui Obama, atunci viitorul lider american cu siguranță va folosi o altă marcă de telefon, în condițiile în care producătorul care asigură în acest moment Casa Albă cu telefoane rămâne tot mai mult în urma tendințelor de pe piață.

Așadar, să vedem de ce gadgeturi se folosesc liderii mondiali atunci când vorbesc la telefon, scriu sms-uri sau joacă Angry Birds:

Angela Merkel – Nokia 6260 slide; BlackBerry Z10

Telefonul cancelarului german a devenit celebru îndeosebi în luna octombrie a anului trecut, când s-a scris că NSA ar fi ascultat discuțiile telefonice ale ”Doamnei de Fier” de la Berlin.

Merkel se folosește de două telefoane, un Nokia 6260 slide, care se pare că ar și fi fost ascultat de serviciile secrete americane și un BlackBerry Z10, mult mai securizat. Nokia era folosit de către Merkel mai mult pentru discuții în interiorul partidului, în timp ce modelul producătorului canadian, pentru convorbiri mai importante.

Angela Merkel on a Nokia slide

Barack Obama – Blackberry

Una dintre primele ”bătălii” ale lui Obama după ce a fost ales președinte era pentru a-și păstra iubitul său BlackBerry, în ciuda tuturor obiecțiilor venite din partea serviciilor secrete. ”Sunt încă legat de BlackBerry-ul meu, pe care vor să mi-l smulgă din mâini”, se plângea Obama în primele sale zile de administrație. Până la urmă Obama a fost convins să i se aducă ceva modificări la telefon. Peste câteva luni, el se destăinuia unor studenți că ”nu i se permite să utilizeze un Iphone”.

Obama on his BlackBerry

Nawaz Sharif (Pakistan) – BlackBerry

Premier pentru trei mandate consecutive al uneia dintre cele mai populate țări din lume, Nawaz Sharif este și el fan al unui BlackBerry, de model Bold. Deși a fost văzut și cu modele Samsung sau Iphone, acestea aparțin numeroaselor sale gărzi, el utilizând doar acest model mega securizat în discuțiile importante.

Nawaz Sharif on the phone

Vladimir Putin – fără telefon mobil

Liderul rus susține că nu folosește niciun telefon mobil, spre deosebire de premierul Dmitri Medvedev, care a primit în dar un Iphone chiar de la Steve Jobs, în perioada în care a efectuat o vizită la Apple din funcția de șef al administrației de la Kremlin.

Deși a declarat că deține mai multe telefoane mobile, Putin spune că nu se folosește de niciunul dintre ele, pentru că de le-ar utiliza, ”acestea ar suna tot timpul”. Presa scrie însă că ”aversiunea” lui Putin pentru telefoane vine din avertizările KGB-ului, agenția de securitate care nu-i poate asigura 100% confidențialitatea convorbirilor. Putin nu folosește nici măcar internetul, el preferând să primească rapoarte în scris de la agențiile sale de securitate.

Vladimir Putin looks at a mobile

Francois Hollande – Iphone 5, Teorem

Președintele francez este de nedespărțit de Iphone-ul său 5, cu care face schimb de mesaje siropoase ziua-ntreagă cu iubita sa Julie Gayet. Dar acest telefon este utilizat doar pentru chestii personale.

De când fostul spion american Eduard Snowden a dezvăluit că NSA spionează cetățenii francezi, serviciile franceze de securitate l-au asigurat pe Hollande cu un ultra-securizat Teorem. Telefon pe care predecesorul său, Nicolas Sarcozy îl refuzase, deoarece îi lua tocmai 30 de secunde până ce forma legătură, ”prea mult” pentru fostul lider de la Paris.

Francois Hollande on his phone

Kim Jong-un – HTC

Noul lider de la Pyongyang a fost surprins cu HTC în timpul unei reuniuni din 2013, de care probabil se folosește pentru a-și apela familia și membrii administrației.

Kim este unul dintre cele două milioane de nord-coreeni care folosesc telefoane mobile, din populația de aproximativ 25 de milioane pe care o are cea mai izolată țară din lume. Cu aceste telefoane se pot efectua doar apeluri interne, aparatele provenind în proporție covârșitoare din China. Telefoanele originale ajung foarte rar în Coreea de Nord și sunt foarte costisitoare, neexistând prea multe persoane ce și-ar putea permite un asemenea lux.

De asemenea, posesorii de telefoane mobile din Coreea de Nord, nu pot folosi internetul de pe ele, nici măcar acea versiune cenzurată oferită de statul comunist. Există un singur furnizor de astfel de servicii telefonice, Koryolink 3G, dezvoltat de compania egipteană Orascom și serviciul de telecomunicații nord-coreean.

Kim Jong-un with phone

Matteo Renzi – Apple

Noul premier italian nu este doar un mare fan Iphone, ci al întregii companii Apple și a regretatului Steve Jobs, pe care l-a declarat în urma decesului său drept un ”Leonard da Vinci al timpurilor noastre”.

Renzi a hotărât totuși să se folosească mai puțin de gadget-urile create de Steve Jobs de când a devenit premier, pentru că este mult prea ocupat cu treburile statului.

renzi--420x620

CITIȚI ȘI...