(FOTO) AFP: Găgăuzia, între nostalgia pentru URSS și teama unui scenariu ucrainean

by Genko Genko

Podgoriile scăldate de un soare strălucitor dau Găgăuziei o imaginea pitorească, în timp ce regiunea autonomă din sudul Republicii Moldova se teme că poate să fie antrenată în tulburările crizei care zguduie Ucraina vecină, pe fondul unei puternici nostalgii față de fosta URSS, destrămată încă acum 23 de ani.

Așa începe un amplu material publicat de către Agenția France-Press vineri în pagina electronică. Reporterii agenției franceze au mers în sudul republicii pentru a vedea cum se trăiește în regiunea cu puternicii simpatii pro-est în condițiile în care Chișinăul a declarat integrarea europeană drept prioritate a politicii externe.

20a71b82da89da5c381344afc34c8abb-1-628-417-3672562

„Situaţia este explozivă, planează un mare, dar din fericire, în Găgăuzia există politicieni moderaţi care ştiu că dacă (scenariul ucrainean) se repetă, va fi dificil să fie oprit”, a declarat pentru AFP Nicolai Duduglo, primarul din Comrat.

Regiunea reprezintă 5,4% din teritoriul Republicii Moldova, o ţară cu 3,5 milioane de locuitori, majoritatea vorbitori ai limbii române.

Găgăuzia a renunţat în 1994 la separatism, în schimbul unui statut de autonomie, care-i oferă accesul la independenţă în cazul în care Republica Moldova ar decide să se unească cu România, comentează AFP.

20a71b82da89da5c381344afc34c8abb-2-628-450-3672563

Într-un referendum recent, nerecunoscut de către Republica Moldova, cei aproximativ 160.000 de locuitori din Găgăuzia, etnici turci creştin-ortodocşi pentru care rusa este limba preferată, au optat în proporţie de 98% pentru o integrare a regiunii lor în Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan şi au spus „niet” unei aderări la Uniunea Euroepană.

Este evident că situaţia din Ucraina a schimbat atmosfera în toată regiunea”, a declarat pentru agenție Pirkka Tapiola, reprezentantul UE în Republica Moldova.

El apreciază că „nicio mişcare separatistă nu este pe cale să se creeze” în Găgăuzia, dar „temerile” unei pierderi a identităţii găgăuze se consolidează odată cu apropierea semnării de către Chişinău a Acordului de Asociere cu UE.

20a71b82da89da5c381344afc34c8abb-4-628-461-3672565

La rândul său, ”başkanul” regiunii Mihail Formuzal dă asigurări că ”pentru Găgăuzia, termenul ‘separatism’ este inacceptabil”.

Însă el consideră ”corectă” proclamarea de către Crimeea a independenţei, având în vedere că drepturile ruşilor din Ucraina erau ”încălcate” iar interesele acestora ”neglijate”.

Citește și: (VIDEO) Reportaj Al Jazeera: Găgăuzia, o regiune mult mai aproape de Rusia decât de UE

Totodată, bașkanul laudă acțiunile Rusiei în Crimeea, afirmând că ”Rusia a înţeles că este necesar să promoveze o politică fermă, în interesul propriei naţiuni”.

Acesta a atenționat autoritățile Republicii Moldova, spunând că pentru a evita ca Găgăuzia să calce pe urmele Crimeei, Republica Moldova – care se confruntă deja cu separatismul republicii autoproclamate Transnistria – ”nu trebuie să adere la niciun bloc politic”. Formuzal și-a argumentat opinia prin faptul că ”Moldova va avea probleme enorme, dacă semnează Tratatul de asociere cu UE. Rusia a spus clar că va introduce taxe suplimentare pentru produsele moldoveneşti” şi-i va trimite acasă pe cei aproximativ 500.000 de moldoveni care munesc, dintre care aproximativ 25.000 sunt găgăuzi

Populația din regiune este de aceeași părere: ”pentru noi nu există niciun fel de Europă, noi sunte atașați de Rusia, iar singura perspectivă pentru noi și pentru copii noștri este acolo”, a spus Ivan Gavrilov, agricultor din Ceadîr-Lunga.

Un cort roşu, ridicat de către partidul socialist în apropiere de statuia lui Lenin, pe strada principală din Comrat, atrage numeroase persoane. Marea lor majoritate se declară pentru legături mai strânse cu Moscova.

„Eu sunt născută în Uniunea Sovietică şi cred că trebuie să facem parte din Rusia. Pe timpul URSS aveam stabilitate, securitate, garanţii sociale. Ne-ar plăcea ca acele timpuri să revină”, spune Olga Patraman, în vârstă de aproximativ 40 de ani, de la Comrat.

Iar Moscova, care pare pregătită să facă totul pentru a-i seduce pe găgăuzi, a anulat recent un embargo, impus importurilor de vinuri moldoveneşti, dar numai pentru producători din această regiune, adaugă AFP.

”Suntem mulţumiţi că exporturile de vin au fost reluate, dar aceleaşi criterii ar trebui să fie aplicate tuturor producătorilor din Moldova”, afirmă primarul de Comrat.

Candidat în alegerile pentru un nou guvernator, el subliniază că Republica Moldova este trebuie să întreţină relaţii bune atât cu UE, cât şi cu Rusia.

Însă, încheie el, ”nu trebuie să uităm că suntem vecini cu Europa Unită şi că nu vom putea zbura peste Ucraina” pentru a fi mai aproape de Rusia.

CITIȚI ȘI...