(FOTO) 9 cele mai controversate feluri de mâncare de pe Glob

by Genko Genko

Mâncarea exotică face parte din orice experiență turistică, dar de multe ori aceste tipuri de bucate ascund în spate controverse pe care dacă le-ai cunoaște, poate te-ai gândi de două ori înainte de a le gusta.

CNN a făcut un top al celor mai controversate mâncăruri de pe Glob, explicând totodată de ce ar fi bine să le evităm

1. Aripi de rechin, China

Un sfert din speciile de rechin sunt pe cale de dispariție din cauza vânatului, doar pentru a le tăia aripile și a găti acest fel de mâncare, servit în special în China. Supa din aripi de rechin este întâlnită la nunțile chinezești precum și în marea majoritate a restaurantelor din această țară.

Carnea de rechin se mănâncă aproape în toate țările din Asia. Recent doar Taiwanul a interzis ca la rechini să le fie tăiate aripile, iar restul să fie aruncat. Și Hong-Kongul a interzis servirea aripilor de rechin la mesele guvernamentale, iar unele dintre hoteluri au renunțat la a mai introduce în meniu acest fel de bucate.

Exif_JPEG_PICTURE

2. Ortolanul, Franța

O mică pasare cântătoare, care este considerată o delicatețe pe mesele francezilor. Braconierii ucid anual zeci de mii de astfel de păsări, pentru a le pune pe mesele gurmanzilor. În ritmul acesta, pasărea ar putea dispărea în câțiva ani.

140528114340-endangered-species-food-ortolan-horizontal-gallery

3. Salamandra chineză gigantică, China

Este cea mai mare specie de amfibieni din China și poate fi găsită în lacurile și râurile acestei țări.

Peste 80% din populația acestei specii a fost decimată în ultimii 30 de ani. Se vând cu o mie de dolari bucata, dar în curând ar putea să dispară total.

140528112104-endangered-species-food-chinese-salamander-horizontal-gallery

4. Broasca țestoasă verde (Insulele Cayman)

Este o mâncare națională în Insulele Cayman, dar poate fi găsită și pe mesele restaurantelor din Asia, Caraibe și America de Sud. În Statele Unite importul acestei specii este interzis, deoarece este foarte aproape de extincție.

SONY DSC

5. Pangolinul, China

E un mamifer care poate fi văzut doar noaptea, dar în curând s-ar putea să nu mai fie văzut deloc. În China este extrem de căutat, iar la ritmul în care este vânat în prezent, ar putea să dispară definitiv.

140528112740-endangered-species-food-pangolin-horizontal-gallery

6. Echidna cu ciocul lung (Papua Noua Guinee)

Este una dintre cele două specii de mamifere ce depun ouă, alături de ornitorinc. A dispărut aproape complet din Noua Guinee, chiar dacă guvernul acestei țări a interzis vânarea sa în scopuri comerciale. În continuare însă se practică vânarea tradițională, cu câini, iar carnea sa este extrem de apreciată.

140528112113-endangered-species-food-echidna-horizontal-gallery

7. Broasca gigant (Dominica, Montserrat)

Poate nu pare prea apetisantă când o vezi, dar este extrem de apreciată de localnicii din această regiune. Doar 8000 de exemplare din această specie au mai rămas pe Terra.

140528112107-endangered-species-food-horizontal-gallery

8. Gorila (Republica Congo)

Da, se mănâncă și carnea de gorilă. Mai ales afumată. În Congo o găsești prin toate piețele, chiar dacă această țară a declarat ilegală vânzarea sa. Peste 400 de gorile sunt ucise în fiecare an pentru carnea lor, în condițiile în care doar câteva mii mai trăiesc astăzi.

140528112116-endangered-species-food-gorilla-horizontal-gallery

9. Delfinul (Japonia, Taiwan)

Vânzarea cărnii de delfin este legală în Japonia. Anual zeci de mii de delfini sunt vânați și puși pe mesele din restaurante sau pe rafturile din supermarketuri. În Taiwan comercializarea este ilegală, dar chiar și așa prin piețe se găsește frecvent.

140528112110-endangered-species-food-dolphin-meat-horizontal-gallery

CITIȚI ȘI...