Fostul raportor al Consiliului Europei: UE vrea să dea o șansă Republicii Moldova, dar depinde de moldoveni în ce direcție merge țara

Fostul raportor al Consiliului Europei: UE vrea să dea o șansă Republicii Moldova, dar depinde de moldoveni în ce direcție merge țara

Republica Moldova este monitorizată de toate structurile Consiliului Europei, iar obiectivul tuturor guvernărilor din ultimii ani este încheierea monitorizării. Potrivit co-raportorului APCE Egidijus Vareikis autoritățile moldovene ar trebui să folosească expertiza adusă de Consiliul Europei în cadrul monitorizării pentru a-și crea propriile politici și propriul „proiect de țară”.

„Este foarte bine să fii elev, studiezi mereu, înveți ceva nou, dar trebuie să ajungi să obții o diplomă sau un certificat. Altfel spus, când țara va încheia procesul de monitorizare, înseamnă că va atinge un nivel al progresului”, specifică expertul în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Potrivit fostului raportor UE, moldovenii întreabă uneori, ce poate Europa să facă pentru ei, care sunt planurile Europei în ce îi privește sau cu privire la Transnistria, sau cu relațiile cu România. „Dar dacă Moldova ar avea propriile idei și planuri ar beneficia la maximum de dezvoltarea țării pe un calapod care i se potrivește. Dacă vrei să fii iubit, trebuie să începi să iubești pe cineva. Ca atare, dorința mea pentru Moldova, este să aibă propria sa voce în corul european”, mai adaugă Egidijus Vareikis.

Totodată, co-raportorului APCE subliniază faptul că „există o instabilitate politică în Moldova, politicienii schimbă partidele politice des, ceea ce arată volatilitatea vieții politice, abordările noului președinte sunt controversate. Și, cu toate acestea, UE vrea să dea o șansă Moldovei. Depinde totul de moldoveni, nu de UE, în ce direcție merge țara”, conchide fostul raportor al Consiliului Europei.

0