Fostul Ministru de Externe al Cehiei îl compară pe Putin cu Hitler

by Genko Genko

Fostul ministru ceh de Externe Karel Schwarzenberg a făcut luni o paralelă între preşedintele rus Vladimir Putin şi Adolf Hitler, după agravarea crizei din Ucraina, într-un interviu pentru cotidianul austriac Österreich.

„Ceea ce se întâmplă în Ucraina este o repetare a istoriei”, apreciază Schwarzenberg, evocând invaziile Germaniei naziste în Austria, Cehoslovacia şi Polonia în 1938 şi 1939, după care a adăugat: „Putin acţionează după acelaşi principiu ca Adolf Hitler”.

După ce Senatul rus a aprobat sâmbătă o solicitare de intervenţie militară prezentată de către Vladimir Putin, criza din Ucraina pare unul dintre cele mai grave conflicte dintre Occident şi Moscova de la Războiul Rece încoace.

„Cum vrea să invadeze Crimeea, avea nevoie de un pretext şi a spus că compatrioţii săi sunt oprimaţi”, a declarat Karel Schwarzenberg pentru tabloidul austriac, adăugând că ruşii şi Crimeea nu sunt victime ale niciunei discriminări.

„Atunci când Hitler vrea să anexeze Austria, a spus că germanii erau oprimaţi acolo”, a insistat Schwarzenberg, un politician de dreapta, proeuropean şi ministru ceh de Externe în perioadele 2007-2009 şi 2010-2013.

Karel Schwarzenberg, în vârstă de 76 de ani, a apreciat că Europa este necesar să negocieze cu Putin şi „să-i spună clar că este vorba despre o încălcare a legii pe care nu o va ignora”.

CITIȚI ȘI...