Fost diplomat american: „Transnistria nu a fost niciodată parte din Moldova. A reprezentat o uniune ciudată“

by Genko Genko

Frank G. Wisner, fost diplomat american, a vorbit pentru adevarul.ro despre criza din Ucraina, despre importanţa Transnistriei în planurile lui Vladimir Putin, afirmând că „Transnistria nu a fost niciodată parte din Moldova”.

„Totdeauna m-am gândit că Transnistria este o adăugire artificială la vechea Moldova”, a declarat Wisner.

„Dacă mă gândesc la trecut, Transnistria nu a fost niciodată parte din Moldova, nu până când ruşii nu au ataşat-o teritoriului. A fost o uniune ciudată încă de la început, iar majoritatea etnică de acolo nu este aceeaşi ca în Moldova. Însă, problema care se pune nu este dacă Transnistria ar trebui să rămână cu Moldova sau să plece. Problema este cine anume cauzează această ruptură. Este oare dorinţa locuitorilor sau sunt ei agitaţi de o forţă externă?, a continuat Wisner.

Acesta a mai declarat că singurul lucru pe care l-a reuşit Putin cu destabilizarea Ucrainei este că ne-a adus pe toţi laolaltă. „Americanii şi europenii nu vor lăsa Ucraina la mâna lui. Cu toţii ne unim să-i transmitem un mesaj lui Putin: nu avem timp de o criză”, a fost mesajul lui Frank G. Wisner.

„Eu n-aş zice că ne aflăm în cel de-al doilea Război Rece. Aş numi toată această situaţie o criză, dar nu o criză ucraineană. Aş numi-o o criză a Rusiei. Dar le spunem ruşilor: nu avem timp de o criză. Trebuie să fim clari cu Rusia: nu vrem să ne întoarcem la un Război Rece. Rusia trebuie să înţeleagă că Europa va fi unită, că NATO va fi unit, că vom susţine Ucraina“, a declarat Frank G. Wisner pentru adevarul.ro.

CITIȚI ȘI...