Fost deputat, reținut de CNA în dosarul fraudelor de la BEM, Banca Socială și Unibank

by Genko Genko

Un fost deputat în Parlamentului Republicii Moldova a fost reținut, cu puțin timp în urmă, în dosarul fraudelor de la BEM, Banca Socială și Unibank. Acesta, împreună cu trei reprezentanți ai unui agent economic, sunt bănuiți de spălare de bani, fapt ce a cauzat prejudicii în proporții deosebit de mari celor trei entități bancare.

Potrivit materialelor procesului penal, fostul deputat, fiind gestionarul și beneficiarul efectiv al companiilor Toast Delux SRL şi IPA International Project Agency, având scopul dobândirii mijloacelor bănești, sustrase prin fraudă din sistemul bancar al RM, împreună cu persoane interpuse, ar fi comis spălare de bani în următoarele circumstanţe:

În perioada 2012-2014, mai multe companii off-shore, în temeiul unor contracte fictive de prestare a serviciilor de consultanță, au transferat companiei nerezidente IPA International Project Agency, cu conturi deschise în Liechtenstein 440 000 de dolari. Analizând traseul banilor, s-a constatat că aceștia provin din creditele neperformante, sustrase în perioada 2012-2014 de la BEM, Unibank și Banca Socială prin intermediul unor off-shoruri.

De asemenea, s-a mai stabilit că, în 2013, compania Toast Delux SRL, beneficiar al căreia este fostul deputat, ar fi beneficiat de la Unibank de un alt credit, fără gaj, în valoare de 5 000 000 de lei. Ulterior, mijloacele financiare au fost convertite și transferate prin intermediul unui grup de companii către o companie nerezidentă. În final, 401 650 de dolari ajung pe conturile Rouseau Alliance LP care, la rândul ei, transferă acești bani către Banca de Economii, având ca scop cesionarea creditelor neperformante.

Informațiile acumulate indică asupra bănuielii rezonabile că numitul, împreună că trei persoane interpuse, ar fi comis spălare de bani în proporții deosebit de mari, infracțiune ce prevede, pentru persoanele declarate vinovate de instanță, până la 10 ani de închisoare.

În prezent, fostul deputat este cercetat și pentru încălcarea regimului juridic de declarare a averii, pe motiv că în declarația sa de avere a tăinuit calitatea sa de proprietar al unei companii, despre care se presupune că ar fi fost implicată în frauda bancară.

Până la această oră au fost reținute trei persoane, dintre care fostul deputat și doi reprezentanți ai unui agent economic, locul aflării unui alt complice urmând să fie identificat. Totodată, ofițerii CNA și procurorii anticorupţie desfășoară mai multe percheziții la diferite adrese – la sediul unor companii, domiciliile și automobilele bănuiților.

Cauza penală este gestionată de Procuratura Anticorupţie.

CITIȚI ȘI...