Fost contabil șef al unui birou vamal din țară, deferită justiției pentru abuz de serviciu

Fost contabil șef al unui birou vamal din țară, deferită justiției pentru abuz de serviciu

Un fost contabil șef al unui birou vamal va compărea pe banca acuzaților fiind învinuită de abuz de serviciu soldat cu cauzarea de daune în proporții deosebit de mari. Potrivit procurorilor, femeia, în mod abuziv și cu încălcarea legislației, a admis, în perioada anului 2017, achitarea neîntemeiată a salariilor și altor plăți salariale unor angajați ai biroului vamal în cadrul căruia activa, inclusiv unor persoane aflate în concediu ordinar sau de boală, precum și unor persoane suspendate din funcție sau eliberate din serviciu. Mai mult, funcționara și-a calculat sie însăși, supliment la salariu în mărime de peste 125 de mii de lei.

Procurorii anticorupție au finalizat urmărirea penală în cauza penală instrumentată pe acțiunile ilegale ale contabilei care a cauzat Serviciului Vamal al Republicii Moldova un prejudiciu în proporții deosebit de mari în sumă totală de peste 720 de mii de lei.

Dacă va fi găsită vinovată, învinuita riscă o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de la 1.350 la 2.350 unități convenționale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pe un termen de la 5 la 10 ani.

Totodată, este de menționat faptul că, mijloacele bănești au fost restituite benevol de către învinuită și părțile civilmente responsabile până la etapa judiciară, astfel prejudiciul cauzat biroului vamal fiind recuperat pe deplin.

0