A fost constituit grupul de inițiativă pentru referendumul de anulare a sistemului mixt. Organizatorii au purtat mărțișoare

A fost constituit grupul de inițiativă pentru referendumul de anulare a sistemului mixt. Organizatorii au purtat mărțișoare

Grupul de inițiativă pentru organizarea referendumului legislativ de abrogare a sistemului electoral mixt s-a adunat astăzi la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din capitală, adoptând mai multe decizii pentru a putea demara campania de colectare a semnăturilor. Deși e luna decembrie, organizatorii au purtat mărțișoare, menționând în acest fel că „primăvara”, atunci când ar trebui să aibă loc referendumul, „este aproape”.

La ședința e constituire a grupului de inițiativă au participat circa 650 de persoane, mult peste minimul de 300 de persoane care ar trebui să existe pentru respectarea prevederilor legale în acest sens. Astfel, cu votul majorității celor adunați în calitate de președinte al grupului de inițiativă a fost ales juristul Ștefan Gligor, în calitate de vicepreședinte – Stela Uțica și secretar general al grupului de inițiativă Valeriu Pașa.

„A fost un mare efort organizatoric. Suntem peste 650 de persoane astăzi. Noi am încercat să stabilim o modalitate de corectare a acestui abuz care a fost comis de Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor când a fost adoptat acest sistem mixt și unica modalitate pe care noi am găsit-o prin lege este acest referendum legislativ. Poporul are dreptul să adopte legi. Noi, din păcate, în 26 de ani nu am recurs niciodată la acest drept. Noi i-am ales o dată la patru ani și i-am lăsat să ne conducă, noi alegeam alții și ăștia tot ne furau, dar noi aveam dreptul o dată la patru ani să-i demitem. Dacă nu ne plăceau alegeam alții. În vara asta Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor ne-au furat ultimul drept pe care noi l-am avut de a le da note și de a-i da afară”, a spus Ștefan Gligor.

Referendumul legislativ pentru anularea sistemului electoral mixt este o inițiativă civică pentru care au optat un grup de experți din societatea civilă, activiști și oameni de cultură.

0