Forumul Economic Mondial 2018 de la Davos: Ce spun şefii celor mai mari bănci din lume despre criptomonede

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cele mai mari instituţii financiare din lume se luptă cu o dilemă în acest moment: să-şi menţină poziţia şi să condamne o tehnologie în care mulţi nu au încredere dar totuşi le este frică de ea, sau să se alăture investitorilor în această tehnologie, scrie Financial Times.

După o creştere a capitalizării totale de piaţă a criptomonedelor de la mai puţin de 20 mld. dolari la mai mult de 540 mld. dolari, fenomenul (şi tehnologia blockchain ce stă la baza acestuia) a devenit imposibil de ignorat de către mediul financiar, în ciuda unor opinii care caracterizează monedele virtuale ca instrumente pentru activităţi criminale.

„Stăm la masă şi ne gândim ce fel de mâncare să comandăm, deoarece beneficiul tehnologiei blockchain vine din descentralizare, şi este greu să înlocuim tehnologia fără să înlocuim şi modelul de business”, declară Richard Crook, şeful departamentului de tehnologii emergente de la Banca Regală a Scoţiei.

Tehnologia blockchain esta baza criptomonedelor, dar în acelaşi timp permite accesul companiilor, persoanelor sau instituţiilor la date criptate despre orice, de la bani până la istorice medicale. Acesta protejează datele împotriva fraudelor, în timp ce toate datele sunt actualizate instantaneu.

Ameninţarea pentru instutuţiile financiare vine din faptul că tehnologia este bazată pe transferul unei singure versiuni a bazei de date între mai multe părţi, fără a controla entitatea care se află la mijloc. Ca rezultat, platformele de exchange ar putea să dispară, iar marile pieţe de schimb ale lumii precum JPMorgan sau Citigroup, ar putea să piardă dacă băncile mai mici vor începe să folosească blockchain-ul.

În acest an, în cadrul Forumului Economic Internaţional, va exista pentru prima oară o sesiune despre „bula activului cripto”.

Jamie Dimon, directorul executiv al JPMorgan a declarat recent că regretă faptul că a numit bitcoin „o fraudă”.

Adam Ludwig, directorul executiv Chain, companie ce furnizează sisteme blockchain către grupuri financiare, printre care şi Nasdaq, spune că monedele virtuale au un mare avantaj – acela de a nu putea fi cenzurate.

Majoritatea băncilor refuză să se atingă de monedele virtuale. Creditorii din Regatul Unit, de exemplu, chiar au refuzat să ofere ipoteci persoanelor care au finanţat achiziţia prin vânzare de criptomonede, ceea ce înseamnă că nu poate fi verificată provenienţa banilor.

Cu toate acestea, multe instituţii financiare mari investesc timp şi bani în explorarea potenţialului tehnologiei blockchain de a îmbunătăţi o gamă largă de activităţi.

”Nu putem nega că lucrurile se schimbă. În următorii 10 ani, criptomonedele vor face parte din modul de lucru din întreaga lume”, a declarat Benoit Legrand, directorul departamentului de inovaţii din ING.

Între timp, interesul investitorilor se intensifică privind criptomonedele şi ICO-urile (Initial Coin offering) care finanţează start-up-urile blockchain.

Anul trecut, ICO-urile au strâns peste 3,4 mld. dolari pentru asemenea start-up-uri dintr-o piaţă aproape total nereglementată.

Anthony Jenkins, fostul şef al băncii londoneze Barclays, crede că impactul criptomonedelor asupra serviciilor financiare şi chiar asupra banilor va fi profund.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...